Zimą chętnie sięgamy po grzańca. Ten rozgrzewający, mocno przyprawiony drink idealnie wpisuje się w każdy mroźny, deszczowy i śnieżny deszcz. Jak przygotować grzańca? Jakie wino wybrać i jakie przyprawy do niego dodać? Zdradzamy sekrety najlepszego, tradycyjnego grzańca!

Najważniejsze zalety grzańca

Grzaniec to nic innego jak wino podgrzane z przyprawami. Kojarzymy je przede wszystkim z górskich kurortów i schronisk, gdzie serwowane jest zmarzniętym turystom, którzy chcą odpocząć po trudach wspinaczki. Ale grzane wino można pić nie tylko w górach! Ma naprawdę wiele ciekawych właściwości:

  • doskonale rozgrzewa,
  • pomaga w przeziębieniu,
  • działa aromaterapeutycznie,
  • poprawia nastrój.

Warto przygotować grzaniec w domu. Zimą pozwoli się zrelaksować po ciężkim dniu i wzmocnić odporność, a podczas spotkania ze znajomymi rozluźni atmosferę i będzie sprzyjał nawiązywaniu bliższych relacji.

Obejrzyj nasze filmy:

Jeśli, zachęceni tymi zaletami grzańca, zdecydujemy się przygotować go w zaciszu własnego domu, musimy zacząć od wyboru wina.

Jakie wino wybrać do grzańca ?

Do przyrządzenia tradycyjnego grzańca potrzebne jest wino czerwone — rafa-wino.pl ma w swojej ofercie sporo win, które mogą stać się bazą tego napoju. To może być włoskie Primitivo np. z winnicy Varvaglione 192, które wniesie do grzańca słodko konfiturowy aromat czereśni, borówek i fig, ale też Syrah z Winnicy Abbotts & Delaunay, w którym aromat leśnych jagód miesza się z miętą i czarnym pieprzem.

Grzane wino przygotujemy właściwie z każdego rodzaju wina — słodkiego, wytrawnego i win ulokowanych pośrodku tej skali. Warto tylko pamiętać, że wytrawne wino czerwone charakteryzuje się cierpkim smakiem i trzeba je dosładzać. W przypadku win słodkich, takich jak np. Armenian Yerev Pomegranate o aromacie granatu i jagód lub Casabella Bonarda Colli Piacenti z delikatnie owocowymi nutami wiśni i jagód, dosładzanie nie jest już konieczne.

Tradycyjny przepis na grzańca

  1. Dwie pomarańcze i jedną cytrynę kroimy na równe ćwiartki, a 3-4 cm kawałka imbiru w cienkie plasterki.
  2. Wybrane czerwone wino wlewamy do garnka i podgrzewamy na minimalnym ogniu, aby nie doprowadzić do jego wrzenia.
  3. Po chwili dodajemy przygotowane wcześniej składniki oraz kilkanaście goździków, laskę cynamonu i szczyptę cynamonu.
  4. Jeśli wykorzystaliśmy wino o dużej kwasowości, mało słodkie, możemy je dosłodzić odrobiną miodu lub cukru.
  5. Wino podgrzewamy przez około 20 minut, aby uwolnić do niego aromat i smak wszystkich składników.

Jakie dodatki do grzańca są najlepsze?

Tak, jak wielu jest fanów grzanego wina, tak wiele jest przepisów na ten rozgrzewający napój. Najpopularniejszymi dodatkami są oczywiście goździki (łagodzą zmęczenie, działają antybakteryjnie), cynamon (obniża poziom złego cholesterolu), imbir (poprawia krążenie i trawienie), a także wanilia (działa antydepresyjnie). Grzańca można jednak dosłodzić, stosując miód (wspomaga system odpornościowy, pracę mózgu i serca) lub syrop malinowy (działa przeciwgorączkowo i obniża ciśnienie). Warto dorzucić do niego również plasterki pomarańczy (zawiera dużo cennej witaminy C).

Grzaniec z białego wina

Oczywiście można złamać tę zasadę i przygotować grzańca na bazie białego wina, ale nie będzie to smak góralskiego trunku, który znamy. W tej roli dobrze sprawdzi się Muscat, którego zrównoważona kwasowość i lekkość będą świetną bazą dla przypraw. Ale też jedno z najpopularniejszych węgierskich win, czyli Tokaj — ciekawe i aromatyczne wino, które można śmiało potraktować wyższą temperaturą i dodatkiem cytrusów w grzańcu.

Jeśli ten temat Cię interesuje, przeczytaj również: Tokaj wino — dlaczego warto go spróbować ? Co stoi za popularnością węgierskiego wina Tokaj?

Materiał partnera.