Jajka po benedyktyńsku z sosem holenderskim to przepis i pomysł na weekendowe śniadanie. Przygotowanie tej potrawy nie jest trudne, aczkolwiek kluczem jest oczywiście sos holenderki.
Jajka podaję na świeżym pieczywie z plasterkiem wędzonego łososia na zimno.
Składniki na sos holenderski
- 2 żółtka jajek
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 85g masła
- biały pieprz
- 50 ml białego wina
- 1 łyżka bulionu
- 1 łyżka octu
Dodatkowo
- 1 jajko
- kromka ulubionego pieczywa
- plaster łososia wędzonego na zimno
- dowolne zioła jako przyprawa i dekoracja
Sos holenderski [PRZEPIS]
W małym rondelku zagotowujemy wino wraz z octem, białym pieprzem i sokiem z cytryny. Następnie płyn odstawiamy do ostygnięcia. Jak będzie letni dodajemy 3 żółtka jaj i łyżkę bulionu. Mieszamy i rondelek wstawiamy do kąpieli wodnej. Czyli umieszczamy go w innym naczyniu z gotującą się wodą. Cały czas mieszamy sos, kiedy zacznie gęstnieć dodajemy po kawałku masła, cały czas mieszając do uzyskania gładkiej konsystencji. Wtedy próbujemy sos i doprawiamy go ewentualnie solą i pieprzem.
Obejrzyj nasze filmy:
Jajka po benedyktyńsku z sosem holenderskim [PRZEPIS]
W innym rondelku gotujemy wodę, kiedy zacznie się gotować zmniejszamy ogień, przy pomocy łyżki robimy w środku wir i wbijamy jajko. Gotujemy około 3 minut. Białko w tym czasie powinno się ściąć, a żółtko zostanie płynne.
Na pieczywie układamy plaster łososia, na nim jajko po benedyktyńsku oraz odrobinę sosu holenderskiego. Całość do smaku i dekoracji posypujemy ulubionymi ziołami.
Smacznego!