Jajka po benedyktyńsku z sosem holenderskim to przepis i pomysł na weekendowe śniadanie. Przygotowanie tej potrawy nie jest trudne, aczkolwiek kluczem jest oczywiście sos holenderki.

Jajka podaję na świeżym pieczywie z plasterkiem wędzonego łososia na zimno.

Składniki na sos holenderski

  • 2 żółtka jajek
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 85g masła
  • biały pieprz
  • 50 ml białego wina
  • 1 łyżka bulionu
  • 1 łyżka octu

Dodatkowo

  • 1 jajko
  • kromka ulubionego pieczywa
  • plaster łososia wędzonego na zimno
  • dowolne zioła jako przyprawa i dekoracja

Sos holenderski [PRZEPIS]

W małym rondelku zagotowujemy wino wraz z octem, białym pieprzem i sokiem z cytryny. Następnie płyn odstawiamy do ostygnięcia. Jak będzie letni dodajemy 3 żółtka jaj i łyżkę bulionu. Mieszamy i rondelek wstawiamy do kąpieli wodnej. Czyli umieszczamy go w innym naczyniu z gotującą się wodą. Cały czas mieszamy sos, kiedy zacznie gęstnieć dodajemy po kawałku masła, cały czas mieszając do uzyskania gładkiej konsystencji. Wtedy próbujemy sos i doprawiamy go ewentualnie solą i pieprzem.

Obejrzyj nasze filmy:

Jajka po benedyktyńsku z sosem holenderskim [PRZEPIS]

W innym rondelku gotujemy wodę, kiedy zacznie się gotować zmniejszamy ogień, przy pomocy łyżki robimy w środku wir i wbijamy jajko. Gotujemy około 3 minut. Białko w tym czasie powinno się ściąć, a żółtko zostanie płynne.

Na pieczywie układamy plaster łososia, na nim jajko po benedyktyńsku oraz odrobinę sosu holenderskiego. Całość do smaku i dekoracji posypujemy ulubionymi ziołami.

jajka benegdyktynskie2
Jajka po benedyktyńsku z sosem holenderskim

Smacznego!