Czerwone wino jest uznawane za jeden z najpopularniejszych trunków na świecie. Mają na to wpływ jego właściwości prozdrowotne. Już w starożytnej Grecji wino było uznawane za najszlachetniejszy trunek. Wino spotkamy w każdym sklepie, każdej restauracji czy praktycznie każdej imprezie. Jednak, aby móc delektować się jego szlachetnym smakiem powinniśmy wiedzieć jak go podawać i do czego pasuje czerwone wino.

Czerwone wino zmniejsza prawdopodobieństwo raka i chorób serca

Sprawdź: Najlepszy sprzęt do przygotowania smoothie – sprawdź polecane blendery!

Obejrzyj nasze filmy:

Dzięki swoim właściwością czerwone wino jest bardzo często serwowane do obiadu, kolacji czy na przyjęciu ze znajomymi. Regularne spożywanie tego trunku może prowadzić do zmniejszenia prawdopodobieństwa zachorowania na choroby serca. Badania amerykańskich naukowców udowodniły, że powstrzymuje ono rozwój komórek nowotworowych.

Jednak, aby nie popaść w uzależnienie, należy pić je bardzo ostrożnie. WHO zaleca spożywanie 1 lampki wina dla kobiet dziennie i 2-3 lampki dla mężczyzn.

Jak podawać czerwone wino

Aby móc czerpać cały smak, aromat czerwonego wina powinniśmy widzieć jak go podawać oraz do jakich potraw będzie najlepiej pasować. Czerwone wino powinniśmy otworzyć na około 30 minut przed podaniem. Wtedy zostanie uwolniony z niego cały bukiet zapachów.

Wino powinno mieć podczas podawania odpowiednią temperaturę

  • wino wytrawne – 16 – 18 st. C.
  • wino półwytrawne, półsłodkie i słodkie – 14 – 16 st. C

Do jakich potraw pasuje czerwone wino

Wino powinno być podawane do odpowiednich potraw, bowiem wina białe i wina czerwone są podawane do różnych potraw, tak samo w przypadku różnych typów czerwonego wina. Wino wytrawne nie będzie pasować do deseru, a wino słodkie do dziczyzny.

Sprawdź: Polecane lodówki do przechowywania wina i nie tylko.

Chociaż obecnie na świecie dostrzega się tendencję, że pomału przestajemy patrzeć na rodzaj wina i wino półwytrawne i półsłodkie jest serwowane do każdej potrawy.

Wino czerwone wytrawne i półwytrawne pasuje do:

  • dziczyzny
  • kaczki
  • wędlin
  • gęsi
  • mięsa wołowego
  • mięsa wieprzowego

Wino czerwone słodkie i półsłodkie pasuje do:

  • lodów
  • serów
  • innych słodkich deserów

Ile kalorii ma czerwone wino

Wiele osób przed wypiciem lampki czerwonego wina zastanawia się, czy może sobie na to pozwolić. Bardzo trudno jest określić kaloryczność czerwonego wina–  wszystko zależy od jego rodzaju, szczepu winogron z jakiego zostało przygotowane. Wina półwytrawne i wytrawne będą miały znacznie mniej kalorii aniżeli wino słodkie.

Sprawdź: Najlepsze wyciskarki wolnoobrotowe!

Przyjmuje się, że średnio lampka wina (100g) to ok. 85 kcal.