Błyskawiczny hummus to propozycja dla wszystkich tych, którzy mają niewiele czasu na gotowanie, a chcą zjeść coś dobrego, smacznego, co można przygotować w kilka chwil. Chyba takim przepisem jest hummus.
Moja wersja to trochę wersja dla leniwych, bo nie będziemy gotować ciecierzycy. Kupimy gotową. Jest w smaku równie dobra.
Składniki
- słoiczek gotowanej ciecierzycy – 400g
- 2 łyżki pasty Tahini
- 2 ząbki czosnku
- sok z 1/3 cytryny
- sól
- pieprz
- 2 łyżki oliwy
Kupiona, już ugotowana ciecierzyca ma taki sam smak, jak ta przygotowana w domu. Oszczędzamy zatem sporo czasu i pieniędzy potrzebnych na jej ugotowanie.
Obejrzyj nasze filmy:
Błyskawiczny hummus – jak przygotować?
Ciecierzycę odcedzamy z zalewy i odcedzoną wkładamy do blendera. Czosnek obieramy z łupinek i również dodajemy do ciecierzycy. Do misy blendera dodajemy pozostałe składniki i blendujemy. Blendujemy do uzyskania odpowiedniej konsystencji naszej pasty.
Domowy hummus możemy podać z pokrojoną w słupki marchewką, papryką. Ta pasta idealnie pasuje do pieczywa, czy tortilli.
Smacznego!