Błyskawiczny hummus to propozycja dla wszystkich tych, którzy mają niewiele czasu na gotowanie, a chcą zjeść coś dobrego, smacznego, co można przygotować w kilka chwil. Chyba takim przepisem jest hummus.

Moja wersja to trochę wersja dla leniwych, bo nie będziemy gotować ciecierzycy. Kupimy gotową. Jest w smaku równie dobra.

Składniki

  • słoiczek gotowanej ciecierzycy – 400g
  • 2 łyżki pasty Tahini
  • 2 ząbki czosnku
  • sok z 1/3 cytryny
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki oliwy

Kupiona, już ugotowana ciecierzyca ma taki sam smak, jak ta przygotowana w domu. Oszczędzamy zatem sporo czasu i pieniędzy potrzebnych na jej ugotowanie.

Obejrzyj nasze filmy:

Błyskawiczny hummus – jak przygotować?

Ciecierzycę odcedzamy z zalewy i odcedzoną wkładamy do blendera. Czosnek obieramy z łupinek i również dodajemy do ciecierzycy. Do misy blendera dodajemy pozostałe składniki i blendujemy. Blendujemy do uzyskania odpowiedniej konsystencji naszej pasty.

Domowy hummus możemy podać z pokrojoną w słupki marchewką, papryką. Ta pasta idealnie pasuje do pieczywa, czy tortilli.

Smacznego!