Amerykańskie placuszki pancakes
Desery

Amerykańskie placuszki pancakes

Amerykańskie placuszki pancakes to jest to danie, które bardzo często pojawia się u mnie na stole w weekendu. Placuszki najlepiej smakują podane z owocami i cukrem pudrem, ale w wersji typowo amerykańskiej polane sporą ilością syropu klonowego.

Za tymi placuszkami przepadają nie tylko dorośli, ale to może być świetny pomysł na pyszne śniadanie dla dzieci.

Przepis dla dzieci: Naleśniki z serem i czekoladą

Składniki

  • 300 ml mleka
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 40 g masła, roztopionego i przestudzonego
  • 250 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • szczypta cukru

Składniki do tego przepisu nie muszą być w temperaturze pokojowej, tak więc jak zaczynacie przygotowywać to śniadanie to je po prostu wyciągnijcie z lodówki.

Amerykańskie placuszki pancakes – przepis

Są dwie szkoły przygotowywania tych pancake’ów. Jeden mówi, że wszystko wkładamy do blendera (masło roztopione i ostudzone), mieszamy i smażymy. Drugi sposób to metoda bardziej tradycyjna. Jajka przy pomocy rózgi kuchennej roztrzepujemy z cukrem, następnie dodajemy mleko, sól i rozpuszczone i roztopione masło. Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszamy, tak aby nie było grudek i smażymy.

Przepis dla dzieci: Naleśniki z serkiem i truskawkami

Typowo amerykańskie pancakes smażymy na patelni z nieprzywierającym dnem. Placuszki smażymy na suchej patelni tzn. że nie smarujemy jej wcześniej olejem, ani innym tłuszczem. Smażymy je na słoty kolor, na dość wolnym ogniu. Placuszki muszą się usmażyć od środka, a nie tylko przypiec z zewnątrz.

Placuszki możemy podać zarówno ze świeżymi, sezonowymi owocami, jaki i typowo w stylu Amerykanów – obwicie polanymi syropem klonowym.

Amerykańskie placuszki pancakes
Amerykańskie placuszki pancakes

Smacznego!

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze