Włoska bruschetta to pomysł na lekką, we włoskim stylu kolację. Chrupkie pieczywo, soczyste czerwone i słodkie pomidory w połączeniu z mozzarella i bazylią tworzą niezwykłą kompozycję.
Nie ma nic bardziej charakterystycznego dla kuchni włoskiej niż bruschetta. Jest to tradycyjne danie przyrządzane z tostów z chleba i różnych dodatków. Może być podawany jako przystawka lub dodatek do dania głównego.
Tutaj skupimy się na klasycznej włoskiej wersji bruschetty – szczególnie tej z pomidorami. Będziemy rozmawiać o tym, czym jest włoska bruschetta, jak się ją przyrządza i jak wykorzystuje się ją w różnych potrawach.
Obejrzyj nasze filmy:
Klasyczna włoska bruschetta jest zawsze przygotowywana z dojrzałych pomidorów. ja swoją wersję bruschetty wzbogaciłem dodatkiem czarnej oliwki.
Włoska bruschetta składniki
- pieczywo
- 2 czerwone pomidory
- 1 kulka mozzarelli
- 5-6 oliwek
- garść świeżej bazylii
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
- 1 ząbek czosnku
Do tej przystawki możecie wykorzystać dowolne pieczywo, takie jakie lubicie najbardziej. Ja polecam bagietkę.
Włoska bruschetta przepis
Zaczynamy od umycia pomidorów. Następnie kroimy je w ćwiartki i wydrążamy miąższ. Jest on bardzo wodnisty, więc nie będzie nam potrzebny. Pozostałą cześć pomidora kroimy w niewielką kostkę. Oliwki kroimy w plasterki. Możemy wykorzystać zarówno oliwki zielone jak i czarne.
Bazylię drobno siekamy. Czosnek przeciskamy przez praskę. Mozzarellę również kroimy w kostkę. Wszystkie składniki mieszamy w misce z dodatkiem odrobiny oliwy, soli i pieprzu.
Pieczywo podpiekamy w piekarniku przez 5-6 minut w temperaturze 180 st. C. Powinno być chrupkie, ale nie spieczone. Następnie na pieczywie układamy przygotowane pomidory z bazylią.
Klasyczne włoskie bruschetty nie są zapiekane razem z farszem. Farsz ma być świeży, tak aby dodać odrobinę świeżości.
Smacznego!