Włoska bruschetta
Przystawki, przekąski, sosy

Włoska bruschetta

Włoska bruschetta to pomysł na lekką, we włoskim stylu kolację. Chrupkie pieczywo, soczyste czerwone i słodkie pomidory w połączeniu z mozzarella i bazylią tworzą niezwykłą kompozycję.

Moją wersję bruschetty wzbogaciłem dodatkiem czarnej oliwki.

Składniki

  • pieczywo
  • 2 czerwone pomidory
  • 1 kulka mozzarelli
  • 5-6 oliwek
  • garść świeżej bazylii
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • 1 ząbek czosnku

Do tej przystawki możecie wykorzystać dowolne pieczywo, takie jakie lubicie najbardziej. Ja polecam bagietkę.

Włoska bruschetta – jak przygotować?

Zaczynamy od umycia pomidorów. Następnie kroimy je w ćwiartki i wydrążamy miąższ. Jest on bardzo wodnisty, więc nie będzie nam potrzebny. Pozostałą cześć pomidora kroimy w niewielką kostkę. Oliwki kroimy w plasterki. Bazylię drobno siekamy. Czosnek przeciskamy przez praskę. Mozzarellę również kroimy w kostkę. Wszystkie składniki mieszamy w misce z dodatkiem odrobiny oliwy, soli i pieprzu.

Pieczywo podpiekamy w piekarniku przez 5-6 minut w temperaturze 180 st. C. Powinno być chrupkie, ale nie spieczone. Następnie na pieczywie układamy przygotowane pomidory z bazylią.

Smacznego!

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze