
Włoska bruschetta
Włoska bruschetta to pomysł na lekką, we włoskim stylu kolację. Chrupkie pieczywo, soczyste czerwone i słodkie pomidory w połączeniu z mozzarella i bazylią tworzą niezwykłą kompozycję.
Moją wersję bruschetty wzbogaciłem dodatkiem czarnej oliwki.
Składniki
- pieczywo
- 2 czerwone pomidory
- 1 kulka mozzarelli
- 5-6 oliwek
- garść świeżej bazylii
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
- 1 ząbek czosnku
Do tej przystawki możecie wykorzystać dowolne pieczywo, takie jakie lubicie najbardziej. Ja polecam bagietkę.
Włoska bruschetta – jak przygotować?
Zaczynamy od umycia pomidorów. Następnie kroimy je w ćwiartki i wydrążamy miąższ. Jest on bardzo wodnisty, więc nie będzie nam potrzebny. Pozostałą cześć pomidora kroimy w niewielką kostkę. Oliwki kroimy w plasterki. Bazylię drobno siekamy. Czosnek przeciskamy przez praskę. Mozzarellę również kroimy w kostkę. Wszystkie składniki mieszamy w misce z dodatkiem odrobiny oliwy, soli i pieprzu.
Pieczywo podpiekamy w piekarniku przez 5-6 minut w temperaturze 180 st. C. Powinno być chrupkie, ale nie spieczone. Następnie na pieczywie układamy przygotowane pomidory z bazylią.
Smacznego!