Smażone przegrzebki z czosnkiem
Ryby

Smażone przegrzebki z czosnkiem

Facebook

Przegrzebki zwane są też jako małże św. Jakuba. Są to dość chętnie wybierane owoce morza oraz jednym z najbardziej cenionych przysmaków na świecie.

Oprócz wykwintnego smaku, mają również w sobie sporo witamin i minerałów.

Szybki przepis na: Mule w cydrze

Decydując się na zakup małży św. Jakuba powinniśmy wybierać jak najświeższe. Wybierając owoce morza powinniśmy zwrócić uwagę, czy nie ma jakiś przebarwień, ani nie są one wysuszone. W przypadku tych małży górna, jak i dolna część muszli powinna być całkowicie zamknięta.

Składniki (na 1 porcję)

  • 1 ząbek czosnku
  • odrobina natki pietruszki
  • 8 przegrzebków
  • 4 łyżki oliwy
  • świeży tymianek
  • 1/2 łyżka masła

Dodatkowo

  • sok z cytryny

Smażone przegrzebki z czosnkiem – PRZEPIS

Zaczynamy od otwarcia muszli. Robimy to grubym nożem. Następnie wyjęte małże delikatnie oczyszczamy i płuczemy pod bieżącą wodą.

Na patelnię dodajemy oliwę i masło, jak masło się rozpuści dodajemy bardzo drobno posiekany czosnek. Smażymy go przez 15 sekund. Następnie wkładamy przegrzebki i smażymy przez 1 minutę z każdej strony na dużym ogniu.

Błyskawiczny przepis na: Krewetki z patelni z czosnkiem i natką pietruszki

Następnie wykładamy na talerze, skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy drobno posiekaną natką pietruszki i tymiankiem.

Smażone przegrzebki z czosnkiem
Smażone przegrzebki z czosnkiem

Smacznego!

Facebook

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.