Przegrzebki zwane są też jako małże św. Jakuba. Są to dość chętnie wybierane owoce morza oraz jednym z najbardziej cenionych przysmaków na świecie.
Oprócz wykwintnego smaku, mają również w sobie sporo witamin i minerałów.
Szybki przepis na: Mule w cydrze
Obejrzyj nasze filmy:
Decydując się na zakup małży św. Jakuba powinniśmy wybierać jak najświeższe. Wybierając owoce morza powinniśmy zwrócić uwagę, czy nie ma jakiś przebarwień, ani nie są one wysuszone. W przypadku tych małży górna, jak i dolna część muszli powinna być całkowicie zamknięta.
Składniki (na 1 porcję)
- 1 ząbek czosnku
- odrobina natki pietruszki
- 8 przegrzebków
- 4 łyżki oliwy
- świeży tymianek
- 1/2 łyżka masła
Dodatkowo
- sok z cytryny
Smażone przegrzebki z czosnkiem – PRZEPIS
Zaczynamy od otwarcia muszli. Robimy to grubym nożem. Następnie wyjęte małże delikatnie oczyszczamy i płuczemy pod bieżącą wodą.
Na patelnię dodajemy oliwę i masło, jak masło się rozpuści dodajemy bardzo drobno posiekany czosnek. Smażymy go przez 15 sekund. Następnie wkładamy przegrzebki i smażymy przez 1 minutę z każdej strony na dużym ogniu.
Błyskawiczny przepis na: Krewetki z patelni z czosnkiem i natką pietruszki
Następnie wykładamy na talerze, skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy drobno posiekaną natką pietruszki i tymiankiem.

Smacznego!