Mule w cydrze to jedno z lepszych dań jakie można przygotować z tych składników. Wiele osób z Was zapewne nie wie, że mule hodowane są na specjalnych farmach w morzach. Są zdrowe, smaczne i błyskawiczne w przygotowaniu.
Słodki cydr doda tej potrawie odrobinę słodyczy.
Przepis oraz lista składników znajduje się poniżej….
Obejrzyj nasze filmy:
Składniki
- 1 kg świeżych muli
- 2 ząbki czosnku
- 1 szklanka cydru
- oliwa
- koperek
- natka pietruszki
- świeża bagietka
Mule w cydrze – przepis
- Mule dokładnie myjemy. Wszystkie otwarte wyrzucamy.
- Umyte mule wkładamy do garnka, polewamy odrobiną oliwy, dodajemy 1/2 szklanki cydru i gotujemy pod przykryciem ok. 3 minut. Mule powinny się otworzyć. Te nieotwarte wyrzucamy.
- Mule przekładamy na półmisek, a do pozostałego płynu dodajemy resztę cydru, przeciśnięty przez praskę czosnek i odrobinę natki pietruszki i koperku. Gotujemy 2-3 minuty.
- Przygotowanym sosem polewamy mule, posypujemy dla dekoracji natką pietruszki i podajemy ze świeżą bagietką.
Smacznego!