Pancakes to pyszne i puszyste placki amerykańskie. Przepis na nie jest bardzo prosty i szybki. Potrzebna kilka składników, które zazwyczaj każdy ma w swojej kuchni.
Takie ciepłe placki idealnie nadają się na śniadanie. Można je również zabrać jako przekąski na drugie śniadanie do pracy lub do szkoły.
Przepis na: Domowe naleśniki z serem
Obejrzyj nasze filmy:
Składniki:
- 1 i ¼ szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 jajko
- szklanka mleka
- ¼ łyżeczka soli
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka masła
- olej do smażenia
Puszyste pancakes – przepis
Masło musimy roztopić. W misce roztrzepujemy jajka, dodajemy rozpuszczone masło, wlewamy mleko i wszystko mieszamy. Potem dodajemy do miski mąkę, proszek do pieczenia, cukier i sól. Wszystkie składniki dokładnie mieszany na gładką masę, bez grudek. Miskę z ciastem przykryj ściereczkę lub folią spożywczą i odstaw na około godzinę.
Po takim czasie rozgrzewamy patelnie z niewielką ilością oleju. Na rozgrzaną patelnie nakładamy ciasto porcjami, na patelnie powinny zmieścić 4 placki. Na jedną porcję placka wlewamy 3 łyżki ciasta, pomiędzy plackami zachowaj odstępy. Placki smażymy około minute , do momentu, kiedy zaczynają pojawiać się bąbelki powietrza i ciasto się zarumieni, przewracamy na drugą stronę i smażymy przez kolejną minutę.
Pancakes podajemy z ulubiony dodatkami np. owocami, miodem, syropem klonowym. Z tymi plackami jest podobnie jak z naleśnikami, nie zależnie ile byśmy usmażyli, każdy będzie chciał więcej.
Smacznego!