Dla miłośników sałatek będzie to idealny przepis śniadaniowy, ale nie tylko. To danie można zjeść o każdej porze, równie dobrze będzie się nadawać na lunch do pracy, albo na lekki podwieczorek.

Sałatka grecka to tradycyjna sałatka kuchni greckiej. Może być spożywana w formie dania albo jako dodatek do obiadu. Nie musisz wybierać się do Grecji, aby spróbować sałatki, możesz szybko przygotować ją w swoim domu.

Pyszna sałatka: Sałatka „Tęczowy krąg”

Obejrzyj nasze filmy:

Składniki:

  • mix sałat
  • 50 g czarnych oliwek
  • 100 g sera fety
  • poł średniej cebuli
  • dwa pomidory
  • pół awokado
  • 2 kromki chleba
  • oregano
  • bazylia
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • pestki słonecznika

Sałatka grecka z grzankami – przepis

Sałatę umyj i osusz ręcznikiem i dodaj do miski. Cebulę oraz pomidory pokrój w kostkę. Następnie pokrój również awokado i dopraw solą i pieprzem, opcjonalnie słodką papryką. Oliwki można pokroić na połówki albo dodać całe. Do szklanki wlej około 15 g oliwy z oliwek i dodaj przyprawy, czyli suszoną bazylie oraz oregano.

Jeżeli nie posiadasz, można również użyć ziół prowansalskich. Na koniec wymieszać wszystko z powstałym sosem, na wierzch pokruszyć ser feta oraz posypać pestkami słonecznika.

Sałatkę można podawać ze zrobionymi grzankami.

Sałatka grecka z grzankami
Sałatka grecka z grzankami

Smacznego!