Dla miłośników sałatek będzie to idealny przepis śniadaniowy, ale nie tylko. To danie można zjeść o każdej porze, równie dobrze będzie się nadawać na lunch do pracy, albo na lekki podwieczorek.
Sałatka grecka to tradycyjna sałatka kuchni greckiej. Może być spożywana w formie dania albo jako dodatek do obiadu. Nie musisz wybierać się do Grecji, aby spróbować sałatki, możesz szybko przygotować ją w swoim domu.
Pyszna sałatka: Sałatka „Tęczowy krąg”
Obejrzyj nasze filmy:
Składniki:
- mix sałat
- 50 g czarnych oliwek
- 100 g sera fety
- poł średniej cebuli
- dwa pomidory
- pół awokado
- 2 kromki chleba
- oregano
- bazylia
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz
- pestki słonecznika
Sałatka grecka z grzankami – przepis
Sałatę umyj i osusz ręcznikiem i dodaj do miski. Cebulę oraz pomidory pokrój w kostkę. Następnie pokrój również awokado i dopraw solą i pieprzem, opcjonalnie słodką papryką. Oliwki można pokroić na połówki albo dodać całe. Do szklanki wlej około 15 g oliwy z oliwek i dodaj przyprawy, czyli suszoną bazylie oraz oregano.
Jeżeli nie posiadasz, można również użyć ziół prowansalskich. Na koniec wymieszać wszystko z powstałym sosem, na wierzch pokruszyć ser feta oraz posypać pestkami słonecznika.
Sałatkę można podawać ze zrobionymi grzankami.

Smacznego!