Błyskawiczne pączki
Desery

Błyskawiczne pączki

Błyskawiczne pączki to bardzo szybki w przygotowaniu przepis na pulchne, smaczne i miękkie w środku pączki z nadzieniem różanym.

Pączki możemy podać posypane cukrem pudrem albo oblane lukrem waniliowym i ozdobione czekoladą. Jaką wersję wybierzecie to zależy już od Was. Ja osobiście wolę te z lukrem – nie ukrywając są dużo słodsze :)

Sprawdź przepis na Faworki

Składniki

  • 250g mąki pszennej
  • 20ml spirytusu
  • 100 ml mleka w temperaturze pokojowej
  • 40g masła
  • 7g drożdży instant
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki cukru
  • kostka smalcu
  • olej do smażenia

Dodatkowo

  • marmolada różana
  • cukier puder albo lukier

Domowe pączki – przepis

  1. Zaczynamy od przygotowania rozczynu – do mleka dodajemy drożdże, cukier i łyżkę mąki. Odstawiamy na ok. 15 minut do wyrośnięcia ciasta.
  2. W misce ucieramy żółtka i cukier.
  3. Masło roztapiamy w rondelku. Studzimy
  4. W misce mieszamy mąkę ze spirytusem, rozczynem, masłem, mlekiem. Odstawiamy na ok. 20 minut.
  5. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 1 cm i wykrawamy dużym kubkiem krążki.
  6. Na co drugi krążek kładziemy marmoladę i przykrywamy drugim, zaciskamy i formujemy pączek. Odstawiamy na ok. 15 minut przykryte ściereczką.
  7. W dużym garnku roztapiamy smalec, dolewamy olej i smażymy pączki z obu stron przez ok. 2 minuty.
  8. Pączku po usmażeniu odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

Sprawdź przepis na Serowe pączki – błyskawiczny przepis

Pączki możemy posypać cukrem pudrem lub obtoczyć w przygotowanym lukrze.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.