
Błyskawiczne pączki
Błyskawiczne pączki to bardzo szybki w przygotowaniu przepis na pulchne, smaczne i miękkie w środku pączki z nadzieniem różanym.
Pączki możemy podać posypane cukrem pudrem albo oblane lukrem waniliowym i ozdobione czekoladą. Jaką wersję wybierzecie to zależy już od Was. Ja osobiście wolę te z lukrem – nie ukrywając są dużo słodsze :)
Sprawdź przepis na Faworki
Składniki
- 250g mąki pszennej
- 20ml spirytusu
- 100 ml mleka w temperaturze pokojowej
- 40g masła
- 7g drożdży instant
- 3 żółtka
- 2 łyżki cukru
- kostka smalcu
- olej do smażenia
Dodatkowo
- marmolada różana
- cukier puder albo lukier
Domowe pączki – przepis
- Zaczynamy od przygotowania rozczynu – do mleka dodajemy drożdże, cukier i łyżkę mąki. Odstawiamy na ok. 15 minut do wyrośnięcia ciasta.
- W misce ucieramy żółtka i cukier.
- Masło roztapiamy w rondelku. Studzimy
- W misce mieszamy mąkę ze spirytusem, rozczynem, masłem, mlekiem. Odstawiamy na ok. 20 minut.
- Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 1 cm i wykrawamy dużym kubkiem krążki.
- Na co drugi krążek kładziemy marmoladę i przykrywamy drugim, zaciskamy i formujemy pączek. Odstawiamy na ok. 15 minut przykryte ściereczką.
- W dużym garnku roztapiamy smalec, dolewamy olej i smażymy pączki z obu stron przez ok. 2 minuty.
- Pączku po usmażeniu odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Sprawdź przepis na Serowe pączki – błyskawiczny przepis
Pączki możemy posypać cukrem pudrem lub obtoczyć w przygotowanym lukrze.
Smacznego!