Kurczak w sosie paprykowo- pomidorowym to wbrew pozorom bardzo szybkie i proste danie do przygotowania. Danie to możemy podać z dowolnymi dodatkami, wyśmienicie będzie smakował podany zarówno z ryżem jak i kaszą.

Ciekawym urozmaiceniem tej potrawy są pieczarki, które dodajemy wyjątkowego smaku. Jednak pamiętajcie, że cały smak kryje się w odpowiednio dobranych przyprawach i odpowiednim ich połączeniu.

Wykorzystamy do tego dania filet z kurczaka, który jest uznawany przez wielu dietetyków za idealne mięso dla osób będących na diecie.

Obejrzyj nasze filmy:

Składniki (na 4 porcje)

  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 papryki
  • 500 pieczarek
  • duża cebula
  • olej do smażenia
  • 400g pomidorów w puszce
  • 1 mała papryczka piri piri
  • pieprz
  • sól
  • majeranek
  • oregano

Kurczak w sosie paprykowo- pomidorowym – przepis

  1. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i szklimy na oleju.
  2. Jak cebula będzie szklista dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka i smażymy ok. 5-6 minut. Doprawiamy solą i pieprzem.
  3. Do woka dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki (wcześniej obrane i umyte) oraz pokrojoną w kostkę paprykę. Całość dusimy ok. 15 minut, dodajemy pomidory w puszce.
  4. Danie doprawiamy przyprawami, dodajemy pokruszoną papryczkę piri piri i dusimy wszystko jeszcze ok. 5 minut.

Kurczak w sosie paprykowo- pomidorowym Kurczak w sosie paprykowo- pomidorowym

Smacznego!