Kurczak w sosie paprykowo- pomidorowym to wbrew pozorom bardzo szybkie i proste danie do przygotowania. Danie to możemy podać z dowolnymi dodatkami, wyśmienicie będzie smakował podany zarówno z ryżem jak i kaszą.
Ciekawym urozmaiceniem tej potrawy są pieczarki, które dodajemy wyjątkowego smaku. Jednak pamiętajcie, że cały smak kryje się w odpowiednio dobranych przyprawach i odpowiednim ich połączeniu.
Wykorzystamy do tego dania filet z kurczaka, który jest uznawany przez wielu dietetyków za idealne mięso dla osób będących na diecie.
Obejrzyj nasze filmy:
Składniki (na 4 porcje)
- 2 piersi z kurczaka
- 2 papryki
- 500 pieczarek
- duża cebula
- olej do smażenia
- 400g pomidorów w puszce
- 1 mała papryczka piri piri
- pieprz
- sól
- majeranek
- oregano
Kurczak w sosie paprykowo- pomidorowym – przepis
- Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i szklimy na oleju.
- Jak cebula będzie szklista dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka i smażymy ok. 5-6 minut. Doprawiamy solą i pieprzem.
- Do woka dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki (wcześniej obrane i umyte) oraz pokrojoną w kostkę paprykę. Całość dusimy ok. 15 minut, dodajemy pomidory w puszce.
- Danie doprawiamy przyprawami, dodajemy pokruszoną papryczkę piri piri i dusimy wszystko jeszcze ok. 5 minut.
Smacznego!
Wygląda bardzo sycąco, więc nie wiem czy potrzebne są jakieś dodatki.