Piadina to płaski placek z mąki pszennej podawany jest zazwyczaj na ciepło z różnymi dodatkami. Danie to wywodzi się z Włoch, gdzie jest idealną przekąską na lunch.
Najczęściej podawana jest piadina z włoską, długo dojrzewającą szynką, mozzarellą oraz rukolą.
Udało nam się kupić ostatnio w jednym z dyskontów, podczas włoskiego tygodnia piadinę, włoską szynkę oraz mozzarellę. Postanowiliśmy przygotować szybką i pysznę kolację.
Obejrzyj nasze filmy:
Składniki
- piadina -> kupicie ją podczas włoskich tygodniu w dyskontach
- włoska szynka
- mozzarella
- ewentualnie rukola, albo inne dodatki jakie lubicie
Piadina z szynką i mozzarellą – przepis
- Na jednym placku piadiny układacie składniki. Przykrywacie go drugim plackiem.
- Piadinę układamy na rozgrzaną patelnię, dociskamy np. talerzem i rumienimy z każdej strony, aż ser mozzarella się roztopi.
- Zdejmujemy z patelni i kroimy w ćwiartki.
Smacznego!
Proponuję dodać odrobinę rukoli. I zrobić z szynką parmeńską.
Masz racje. Ale nie mieliśmy pod ręką akurat szynki parmeńskiej.
To idealne danie na lunch, jak ktoś jest we Włoszech.