Piadina to płaski placek z mąki pszennej podawany jest zazwyczaj na ciepło z różnymi dodatkami. Danie to wywodzi się z Włoch, gdzie jest idealną przekąską na lunch.

Najczęściej podawana jest piadina z włoską, długo dojrzewającą szynką, mozzarellą oraz rukolą.

Udało nam się kupić ostatnio w jednym z dyskontów, podczas włoskiego tygodnia piadinę, włoską szynkę oraz mozzarellę. Postanowiliśmy przygotować szybką i pysznę kolację.

Składniki

  • piadina -> kupicie ją podczas włoskich tygodniu w dyskontach
  • włoska szynka
  • mozzarella
  • ewentualnie rukola, albo inne dodatki jakie lubicie

Piadina z szynką i mozzarellą – przepis

  1. Na jednym placku piadiny układacie składniki. Przykrywacie go drugim plackiem.
  2. Piadinę układamy na rozgrzaną patelnię, dociskamy np. talerzem i rumienimy z każdej strony, aż ser mozzarella się roztopi.
  3. Zdejmujemy z patelni i kroimy w ćwiartki.

Piadina z szynką i mozzarellą

Smacznego!