Zdarza się, że przyjmujemy niezapowiedzianych gości albo po prostu mamy ochotę na coś słodkiego. Na szczęście istnieją desery, które możemy szybko przygotować z kilku podstawowych składników. Oto najlepsze z nich!

Mus czekoladowy

Mus czekoladowy to delikatny, kremowy deser, który sprawdzi się w każdej sytuacji. Do jego przygotowania będziesz potrzebować następujących składników:

  • 6 jajek w temperaturze pokojowej,
  • 200 g czekolady gorzkiej klasycznej 64% E.Wedel,
  • 60 g cukru pudru,
  • 60 g masła 82%.

Na początku należy rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej. Wystarczy tylko połamać czekoladę na kostki i włożyć do miski ustawionej nad garnkiem z gotującą się wodą. Gdy polewa będzie już gotowa, zdejmij miskę, dodaj posiekane masło i mieszaj do połączenia się składników. Następnie należy oddzielić białka od żółtek. Białka zmiksuj na sztywną pianę ze szczyptą soli. Żółtka dodaj stopniowo do ostudzonej masy czekoladowej, mieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji, wsyp cukier puder i ponownie wymieszaj. Następnie należy stopniowo dodawać pianę – tak, aby mus stał się bardzo puszysty. Całość przełóż do salaterek lub szklanek i schłodź w lodówce przez około 1 godzinę. Przepis można zmodyfikować i ozdobić słodkimi dodatkami. Sprawdź naszą propozycję na stronie: https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/przepis-na-mus-czekoladowy/.

Obejrzyj nasze filmy:

Szybkie babeczki czekoladowe

Babeczki z tego przepisu z pewnością pokochają wszyscy miłośnicy czekoladowych smaków. Do ich przygotowania będziesz potrzebować tylko kilku składników:

  • 170 g gorzkiej czekolady, takiej jak np. czekolada mocno gorzka 80% E.Wedel,
  • 170 g masła,
  • 6 jajek,
  • 225 g cukru,
  • 90 g mąki pszennej,
  • garść orzechów (dowolnych).

W pierwszej kolejności rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej. W tym celu należy umieścić w misce posiekaną czekoladę wraz z masłem i ustawić naczynie na garnku z gotującą się wodą. Po wymieszaniu i rozpuszczeniu składników, odstaw polewę do lekkiego przestudzenia. Następnie dodaj do niej jajka, mąkę, cukier i orzechy. Całość delikatnie wymieszaj do połączenia składników. Masę przełóż do kokilek (do 2/3 ich wysokości) i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 15 minut. Stopień wypieczenia możesz sprawdzić za pomocą patyczka do szaszłyków. Gdy będzie suchy, babeczki możesz wyjąć z piekarnika. Smacznego!

Materiał partnera.