Ciasteczka z czekoladą i bakaliami
Desery

Ciasteczka z czekoladą i bakaliami

Ciasteczka z czekoladą i bakaliami, to idealna propozycja dla łasuchów. Szybkie, pyszne, chrupiące i naprawdę dobrze nadziane. Idealne do kawy czy herbaty. Możne je też zapakować i zabrać ze sobą do pracy lub na wycieczkę.

Przepis na ciasteczka jest bardzo prosty. Wystarczy przestrzegać podanych proporcji i zasad pieczenia. Pieczemy najpierw w wyższej temperaturze, by zachować kształt ciasteczek, a później w niższej do zarumienienia.

Błyskawiczny przepis: Muffinki cytrynowe

Składniki

  • 160 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 70 g cukru
  • 1 jajko klasy L
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 50 g gorzkiej lub mlecznej czekolady
  • 40 g ulubionych bakalii

Ciasteczka z czekoladą i bakaliami – przepis

Czekoladę siekamy nożem. Bakalie również kroimy na mniejsze kawałki.

Do miski przesiewamy mąkę pszenną, dodajemy proszek do pieczenia, cukier, sól i wbijamy jajko. Dodajemy posiekane na kawałki masło i zagniatamy składniki. Na koniec dodajemy posiekaną czekoladę i bakalie. Krótko zagniatamy składniki.

Jak przygotować: Ciasteczka owsiane z żurawiną

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 220 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Dużą blaszkę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Odrywamy kawałki ciasta i formujemy małe ciasteczka. Układamy je na blaszce w odstępach (ciasteczka w piekarniku jeszcze urosną). Ciasteczka wkładamy na środkowy poziom rozgrzanego piekarnika. Pieczemy 5 minut, a po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy ciasteczka jeszcze 10-12 minut do ładnego zarumienienia.

Ciasteczka studzimy na kratce.

Ciasteczka z czekoladą i bakaliami
Ciasteczka z czekoladą i bakaliami

Smacznego!

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany.