Desery

Ciasto miodowe z migdałami i rodzynkami

Ciasto miodowe z migdałami i rodzynkami, szybkie i proste w wykonaniu. Sprawdzi się jako słodka przekąska do kawy lub herbaty, a także jako ciasto na świąteczny stół. Warto poeksperymentować dodając do niego ulubione przyprawy korzenne.

Składniki:

  • 300 g maki pszennej
  • 150 g rodzynek
  • 100 g drobno posiekanych migdałów
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150 g miodu
  • 50 g masła
  • 1 jajko
  • 70 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ok. 4 łyżki mleka
  • cukier puder na wierzch

Ciasto miodowe z migdałami i rodzynkami – przepis

Rodzynki zalej wrzątkiem i odstaw na kilka minut, aby zmiękły, potem odcedź. Masło i miód wstaw do rondelka. Podgrzewaj, aż się rozpuszczą. Dobrze wymieszaj, po czym odstaw do ostygnięcia. Do głębokiej miski wbij jajko, ubij na puszystą masę z cukrem oraz szczyptą soli. Następnie dodaj mieszankę masła z miodem, mąkę, proszek do pieczenia i migdały. Zamiast siekanych migdałów możesz użyć maki migdałowej. Wymieszaj dobrze łyżką. Dolej tyle mleka, żeby ciasto miało zwartą konsystencję.

Formę do pieczenia (wymiary standardowej keksówki) wysmaruj lekko masłem, aby ciasto nie przywarło. Następnie przełóż ciasto i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez około 55 minut. Po wyciągnięciu pozostaw w formie do ostygnięcia. Na koniec posyp cukrem pudrem.

Smacznego!

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.