Zupy

Krem z marchwi z granatem i dynią

Krem z marchwi z granatem i dynią to szybka do przygotowania zupa dla całej rodziny. Marchew to z pewnością jedno z najpopularniejszych warzyw. Dodajemy do rosołu, robimy z niej surówki, przyrządzamy przeciery dla najmłodszych. No właśnie. Zapominamy, że i my możemy zjeść pyszną zupę marchwiową.

Ze względu na to, że marchew dostępna jest cały rok, warto wypróbować ten przepis i modyfikować go według własnych upodobań. Bez wątpienia można dodać do zupy więcej imbiru lub chili, jeśli lubimy ostre smaki.

Składniki:

  • 500 g marchewki
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • łodyga selera naciowego
  • ok. 2 cm świeżego imbiru
  • sok z połowy pomarańczy
  • kurkuma, chili, kolendra w proszku
  • 600 ml bulionu warzywnego
  • 100 ml kremówki lub mleka kokosowego
  • granat i pestki dyni do posypania
  • 2 łyżki masła

Krem z marchwi z granatem i dynią – przepis

Marchewkę obierz i pokrój w plasterki, selera na centymetrowe kawałki. Imbir obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach. Na maśle zeszklij posiekaną cebulę i drobno pokrojony czosnek (uważaj, aby się nie przypalił). Dodaj marchew i selera, kurkumę, kolendrę i chili, po czym podsmażaj, ciągle mieszając jeszcze przez kilka minut.

Dodaj starty imbir, następnie zalej bulionem. Przykryj garnek i od chwili zagotowania się całości pozostaw na wolnym ogniu na mniej więcej 25 minut lub do całkowitego zmięknięcia warzyw. Pod koniec gotowania dolej soku pomarańczowego. Odstaw do przestudzenia, na koniec zblenduj ze śmietanką lub mleczkiem kokosowym. Podawaj z granatem i pestkami dyni. Jeśli chcesz, dosól do smaku.

Smacznego!

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.