Grillowany rostbef z cukinią i sałatą to przepyszna propozycja na obiad, dla tych wszystkich, którzy uwielbiają mięso. Oczywiście podstawą tego dania jest odpowiednie przygotowanie mięsa.

Są dwie szkoły przygotowania dobrego steku – jedna mówi – NIE solić, druga mówi MOŻNA solić. Ja tym razem przygotuję go wg. tej pierwszej teorii.

Zobacz przepis na: Stek z pieczonymi ziemniakami i słodką marchewką

Obejrzyj nasze filmy:

Składniki

  • rostbef wołowy (ok. 200g)
  • dowolny miks sałat
  • rukola
  • nieduża cukinia
  • 1/2 czerwonej papryki
  • oliwa z oliwek
  • szczypta oregano
  • sól
  • pieprz
  • olej
  • masło
  • ocet balsamiczny
Grillowany rostbef z cukinią i sałatą
Grillowany rostbef z cukinią i sałatą

Grillowany rostbef z cukinią i sałatą – przepis

Mięso na 30 minut przed smażeniem wyciągamy z lodówki, to bardzo ważne, aby miało temperaturę pokojową.

Cukinię kroimy w plasterki, kładziemy na patelni grillowej, smarujemy odrobiną oliwy i posypujemy szczyptą oregano. Soli i pieprzymy.

Mięso również układamy na patelni grillowej posmarowanej olejem kładziemy steki. Grillujemy z obu stron po ok. 4 minuty. Mięso będzie wtedy medium rare. Po usmażeniu stek odkładamy na deskę na ok. 2 minuty, aby odpoczął. Oprószamy solą i pieprzem. Kładziemy odrobine masła.

Na talerzu układamy miks sałat, rukolę, grillowaną cukinię i stek. Sałatę polewamy odrobina oliwy i octu balsamicznego.

Smacznego!