Grillowany rostbef z cukinią i sałatą to przepyszna propozycja na obiad, dla tych wszystkich, którzy uwielbiają mięso. Oczywiście podstawą tego dania jest odpowiednie przygotowanie mięsa.
Są dwie szkoły przygotowania dobrego steku – jedna mówi – NIE solić, druga mówi MOŻNA solić. Ja tym razem przygotuję go wg. tej pierwszej teorii.
Zobacz przepis na: Stek z pieczonymi ziemniakami i słodką marchewką
Obejrzyj nasze filmy:
Składniki
- rostbef wołowy (ok. 200g)
- dowolny miks sałat
- rukola
- nieduża cukinia
- 1/2 czerwonej papryki
- oliwa z oliwek
- szczypta oregano
- sól
- pieprz
- olej
- masło
- ocet balsamiczny
Grillowany rostbef z cukinią i sałatą – przepis
Mięso na 30 minut przed smażeniem wyciągamy z lodówki, to bardzo ważne, aby miało temperaturę pokojową.
Cukinię kroimy w plasterki, kładziemy na patelni grillowej, smarujemy odrobiną oliwy i posypujemy szczyptą oregano. Soli i pieprzymy.
Mięso również układamy na patelni grillowej posmarowanej olejem kładziemy steki. Grillujemy z obu stron po ok. 4 minuty. Mięso będzie wtedy medium rare. Po usmażeniu stek odkładamy na deskę na ok. 2 minuty, aby odpoczął. Oprószamy solą i pieprzem. Kładziemy odrobine masła.
Na talerzu układamy miks sałat, rukolę, grillowaną cukinię i stek. Sałatę polewamy odrobina oliwy i octu balsamicznego.
Smacznego!