
Kotlet de volaille
Kotlet de volaille to jedno z bardziej popularnych dań w Polsce. Z masełkiem, pieczarkami i papryką w środku. Szybki i pyszny przepis.
Kotlet podamy wraz z szybką i błyskawiczna sałatką i grillowaną papryką.
Składniki
- masło
- pieczarki
- czerwona papryka
- sól
- pieprz
- 2 jajka
- bułka tarta
- 2 piersi z kurczaka
- masło klarowane
- miks sałat
- cebula

Kotlet de volaille – przepis
Piersi z kurczaka kroimy na pół wzdłuż, a następnie delikatnie rozbijamy. Solimy i pieprzymy. Układamy po jednej stronie pokrojoną pieczarkę, paseczki papryki, odrobiną masła, półplasterkiem cebuli i zwijamy.
Jajko roztrzepujemy w misce i maczamy w nim kotleta. Następnie obtaczamy kotleta i bułce tartej i smażmy na rumiany kolor w maśle klarowanym.
Paprykę grillujemy na patelni grillowej polaną odrobiną oliwy i doprawioną oregano, solą i pieprzem.
Na talerzu układamy miks sałat, paprykę grillowaną i całość polewamy octem balsamicznym. Obok kładziemy usmażonego kotleta de volaille.
Smacznego!