Krem z porów
Zupy

Krem z porów

Krem z porów to zupa o gładkiej konsystencji, która potrzebuje chrupiącego dodatku w postaci grzanek oraz dla przełamania smaku odrobinę kwaśnej śmietany.

Sprawdź przepis: Zupa krem z suszonych grzybów

Składniki

  • 3-4 pory
  • 1/3 niewielkiego selera
  • 4 ziemniaki
  • łyżka masła
  • 2 marchewki
  • 1l buliony warzywnego
  • sól
  • pieprz
  • szczypta oregano
  • oliwa

Dodatki

  • 2-3 kromki pieczywa
  • kwaśna śmietana
  • szczypiorek

Krem z porów – przepis

Pora kroimy w plasterki, ziemniaki, marchewkę, selera w kostkę. Kostka nie musi być równa, bo zupę później będziemy blendować. Warzywa podsmażamy przez chwilę na odrobinie masła. Doprawiamy solą, pieprzem i zalewamy bulionem. Gotujemy zupę ok 25 minut, aż warzywa będą miękkie. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, oregano i blendujemy.

Dodajemy 2-3 łyżki oliwy i mieszamy.

Pieczywo smarujemy masłem i wstawiamy na 6-7 minut do piekarnika nagrzanego do 180 st. C aby zrobiły nam się grzanki. Krem z porów nalewamy do miseczek, na wierzchu kładziemy łyżkę kwaśnej śmietany, pokrojone w kosteczkę grzanki i posypujemy szczypiorkiem.

Krem z porów
Krem z porów

Smacznego!

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.