
Krem z porów
Krem z porów to zupa o gładkiej konsystencji, która potrzebuje chrupiącego dodatku w postaci grzanek oraz dla przełamania smaku odrobinę kwaśnej śmietany.
Sprawdź przepis: Zupa krem z suszonych grzybów
Składniki
- 3-4 pory
- 1/3 niewielkiego selera
- 4 ziemniaki
- łyżka masła
- 2 marchewki
- 1l buliony warzywnego
- sól
- pieprz
- szczypta oregano
- oliwa
Dodatki
- 2-3 kromki pieczywa
- kwaśna śmietana
- szczypiorek
Krem z porów – przepis
Pora kroimy w plasterki, ziemniaki, marchewkę, selera w kostkę. Kostka nie musi być równa, bo zupę później będziemy blendować. Warzywa podsmażamy przez chwilę na odrobinie masła. Doprawiamy solą, pieprzem i zalewamy bulionem. Gotujemy zupę ok 25 minut, aż warzywa będą miękkie. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, oregano i blendujemy.
Dodajemy 2-3 łyżki oliwy i mieszamy.
Pieczywo smarujemy masłem i wstawiamy na 6-7 minut do piekarnika nagrzanego do 180 st. C aby zrobiły nam się grzanki. Krem z porów nalewamy do miseczek, na wierzchu kładziemy łyżkę kwaśnej śmietany, pokrojone w kosteczkę grzanki i posypujemy szczypiorkiem.

Smacznego!