Wiele osób myśli, że przygotowanie steka jest trudne. To jednak błędne myślenie, wystarczy poznać kilka podstawowych zasad i przygotowanie go stanie się niezwykle proste, a mięso będzie idealne. Nasz niedzielny obiad to stek z pieczonymi ziemniakami i słodką marchewką.
Stek podamy ze słodką pieczoną marchewką oraz pieczonymi ziemniaczkami. Całość smaku podkreśli sos barbecue.
Składniki
- 2 steki wołowe
- 5-6 ziemniaków
- 4 marchewki
- przyprawa do pieczonych ziemniaków (lub Wasza ulubiona mieszanka przypraw)
- 2 łyżki miodu
- olej rzepakowy do smażenia
- oliwa
- sól
- pieprz
- sos barbecue
Stek z pieczonymi ziemniakami i słodką marchewką – przepis
- Ziemniaki obieramy, kroimy na połówki albo ćwiartki i przekładamy do miski. Dodajemy oliwę, przyprawy i układamy na blaszce do pieczenia. Pieczemy je ok. 30-40 minut w temperaturze 180 st. C, aż będą chrupiące.
- Marchewki obieramy, kroimy wzdłuż na pół i układamy na blaszce do pieczenia. Smarujemy je przygotowaną marynatą miodową.
Marynata miodowa: w misce mieszamy 2 łyżki miodu z 4 łyżkami oliwy, 1 łyżką soku z cytryny, szczyptą soli i pieprzu. - Steki smażymy na rozgrzanym oleju rzepakowym. Przed smażeniem poznaj zasady jakimi należy się kierować podczas ich smażenia ->>> ZASADY SMAŻENIA STEKÓW <<<-
- Po usmażeniu steki odstawiamy na ok. 3-4 minuty. Możemy je przykryć folią aluminiową, aby nie wystygły za szybko.
- Na talerze wykładamy pieczone ziemniaczki, marchewki i steki. Steki dodatkowo oprószamy odrobiną pieprzu.
Smacznego!