Wiele osób myśli, że przygotowanie steka jest trudne. To jednak błędne myślenie, wystarczy poznać kilka podstawowych zasad i przygotowanie go stanie się niezwykle proste, a mięso będzie idealne. Nasz niedzielny obiad to stek z pieczonymi ziemniakami i słodką marchewką.

Stek podamy ze słodką pieczoną marchewką oraz pieczonymi ziemniaczkami. Całość smaku podkreśli sos barbecue.

Składniki

  • 2 steki wołowe
  • 5-6 ziemniaków
  • 4 marchewki
  • przyprawa do pieczonych ziemniaków (lub Wasza ulubiona mieszanka przypraw)
  • 2 łyżki miodu
  • olej rzepakowy do smażenia
  • oliwa
  • sól
  • pieprz
  • sos barbecue

Stek z pieczonymi ziemniakami i słodką marchewką – przepis

  1. Ziemniaki obieramy, kroimy na połówki albo ćwiartki i przekładamy do miski. Dodajemy oliwę, przyprawy i układamy na blaszce do pieczenia. Pieczemy je ok. 30-40 minut w temperaturze 180 st. C, aż będą chrupiące.
  2. Marchewki obieramy, kroimy wzdłuż na pół i układamy na blaszce do pieczenia. Smarujemy je przygotowaną marynatą miodową.
    Marynata miodowa: w misce mieszamy 2 łyżki miodu z 4 łyżkami oliwy, 1 łyżką soku z cytryny, szczyptą soli i pieprzu.
  3. Steki smażymy na rozgrzanym oleju rzepakowym. Przed smażeniem poznaj zasady jakimi należy się kierować podczas ich smażenia ->>> ZASADY SMAŻENIA STEKÓW <<<-
  4. Po usmażeniu steki odstawiamy na ok. 3-4 minuty. Możemy je przykryć folią aluminiową, aby nie wystygły za szybko.
  5. Na talerze wykładamy pieczone ziemniaczki, marchewki i steki. Steki dodatkowo oprószamy odrobiną pieprzu.

Smacznego!

Obejrzyj nasze filmy: