Klasyczna lemoniada to nasza propozycja na upalne dni. Woda mineralna nawodni nasz organizm, a dodatek cytryny sprawi, że napój stanie się jeszcze bardziej orzeźwiający.
Lemoniada to pyszny i orzeźwiający napój, który doskonale sprawdza się podczas upalnych dni. Można pić ją między posiłkami, ponieważ skutecznie zmniejsza uczucie głodu.
Domowa lemoniada zapobiega podjadaniu niezdrowego jedzenia, a do tego działa oczyszczająco na organizm usuwając toksyny. Picie lemoniady wspomaga redukcję masy ciała.
Obejrzyj nasze filmy:
Jak zrobić lemoniadę?
To niezwykle prosty do przygotowania napój. Jej głównym składnikiem jest cytryna i woda. Może być z dodatkiem cukru lub innego zdrowszego słodzika, który zrównoważy kwaśny smak cytryny. Często jest spotykana w interakcji z arbuzem lub truskawkami. Najlepiej smakuje jednak z miętą i dużą ilością lodu, który wspaniale do niej pasuje.
Lemoniada jest napojem dobrze znanym. Często można się jej napić na domowym grillu jak i w dobrej restauracji.
Przepisy na pyszne lemoniady
Na blogu kulinarnym znajdziesz nie tylko przepis na klasyczną domową lemoniadę, jest też orzeźwiający przepis na lemoniadę z rozmarynem, pyszne, nawadniające smoothie z arbuza.
A jeśli zgłodniejecie to znajdziecie przepis na pyszną sałatkę owocową. Najlepiej smakuje w lecie, kiedy dni są ciepłe i nie mamy ochoty na ciężkie jedzenie.
Składniki oraz przepis znajdują się poniżej…
Lemoniada składniki
- 3 cytryny
- 2 łyżki miodu
- garść liści mięty
- 1,5 l wody mineralnej
Lemoniada przepis
Chyba nie ma do przygotowanie prostszego napoju, aniżeli domowa lemoniada z cytryn. Bardzo orzeźwiający napój. Przygotowanie zaczynamy od wyciśnięcia do dzbanka soku z dwóch cytryn. Ja wykorzystuję do tego patent z widelcem.
Cytryny najpierw roluję po blacie, aby trochę rozluźnić miąższ, następnie kroję na pół i wkładam w miąższ widelec. Ruszam na boki uzyskując sok.
Trzecią cytrynę kroimy w plasterki. Sok oraz plasterki cytryny wkładamy do dzbanka, uzupełniamy wodą. Domową lemoniadę przydałoby się osłodzić. W tym celu do szklanki wlewam około 70 ml ciepłej i dodajemy miód. Jak się rozpuści dodajemy do lemoniady.
Mięta to również obowiązkowy składnik tego orzeźwiającego napoju. Dodajemy listki do środka. Na chwilę przed podaniem uzupełniamy dzbanek kostkami lodu, tak aby schłodzić.
Smacznego!