Placuszki z ricottą z musem malinowym to jedno z naszych ulubionych dań na weekendowe śniadanie. Swój delikatny smak placuszki zawdzięczają ricotcie. Najlepiej jak kupicie, taką prawdziwą, włoską. Jest znacznie lepsza niż ta produkowana w Polsce.
Jednak tym razem ze względu na brak czasu w weekend, skorzystaliśmy z gotowego, kupnego musi malinowego. Poszukajcie w sklepie takiego bez dodatku konserwantów.
Placuszki z ricottą z musem malinowym to nie tylko pyszne, ale także bardzo zdrowe danie. Ricotta jest bogata w białko i wapń, co sprawia, że danie to jest idealnym wyborem dla osób, które dbają o swoją dietę i zdrowie.
Obejrzyj nasze filmy:
Mus malinowy natomiast jest doskonałym dodatkiem do placuszków z ricottą, ponieważ jego kwaśny smak świetnie kontrastuje z delikatną słodyczą ciasta. Maliny to jedno z najzdrowszych owoców, które zawierają wiele cennych składników odżywczych, takich jak witaminy, minerały oraz antyoksydanty.
Dzięki temu, danie to nie tylko smakuje wyśmienicie, ale także wpływa pozytywnie na nasze zdrowie.
Placuszki z ricottą z musem malinowym składniki
- 1 jajko
- 3 łyżki mąki
- 100 ml jogurtu naturalnego
- 400g serka ricotta
- 1 łyżka miodu
- mus malinowy
- olej do smażenia
Placuszki z ricottą z musem malinowym przepis
Do miski dodajemy jajko, jogurt naturalny, serek ricotta, miód i mąkę. Całość mieszamy do połączenia się składników. Możecie, ale nie musicie używać miksera. Możecie wymieszać wszystkie składniki przy pomocy łyżki.
Na rozgrzanej patelni z olejem smażymy placuszki na rumiany kolor.
Usmażone placki przekładamy na ręcznik papierowy, układamy na talerzach i polewamy musem malinowym.
Smacznego!