Placuszki z ricottą i truskawkami to pyszne i zdrowe danie, które z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom słodkich smaków. To połączenie delikatnych i puszystych placuszków z kremową ricottą oraz słodkimi truskawkami. Dzięki temu połączeniu smaków, danie to jest idealnym wyborem na śniadanie, podwieczorek czy deser.
Placuszki z ricottą i truskawkami to moje popisowe danie na szybkie i smaczne śniadanie. Placuszki są puszyste i delikatne w smaku.
Sprawdźcie przepis, zaskoczcie swoją drugą połówkę wyśmienitym niedzielnym śniadaniem. Jeśli szukacie innych propozycji na śniadanie zajrzyjcie TUTAJ !
Obejrzyj nasze filmy:
Warto zaznaczyć, że truskawki są jednym z najpopularniejszych owoców, które charakteryzują się słodkim smakiem i intensywnym aromatem. Są one bogate w witaminy, minerały oraz antyoksydanty, co sprawia, że są one bardzo zdrowe i korzystne dla naszego organizmu. Dzięki temu, danie to nie tylko smakuje wyśmienicie, ale także wpływa pozytywnie na nasze zdrowie.
Placuszki z ricottą i truskawkami składniki
- 400g serka ricotta
- 6 łyżek mąki
- 2 jajka
- 150g jogurtu naturalnego
- olej do smażenia
Dodatki:
- syrop klonowy
- jogurt naturalny
- truskawki, ewentualnie inne sezonowe owoce
Placuszki z ricottą i truskawkami przepis
W misce miksujemy, albo dokładnie mieszamy przy pomocy łyżki – serek ricotto, jajka, mąkę i jogurt naturalny.
Na patelni rozgrzewamy olej i na wolnym ogniu smażymy okrągłe placuszki na rumiany kolor.
Po usmażeniu placuszki odsączamy na ręczniku papierowym i podajemy z jogurtem naturalnym, albo syropem klonowym i truskawkami.
Smacznego!
Bardzo lubimy takie placuszki z owocami :)