Placuszki z ricottą i truskawkami to pyszne i zdrowe danie, które z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom słodkich smaków. To połączenie delikatnych i puszystych placuszków z kremową ricottą oraz słodkimi truskawkami. Dzięki temu połączeniu smaków, danie to jest idealnym wyborem na śniadanie, podwieczorek czy deser.

Placuszki z ricottą i truskawkami to moje popisowe danie na szybkie i smaczne śniadanie. Placuszki są puszyste i delikatne w smaku.

Sprawdźcie przepis, zaskoczcie swoją drugą połówkę wyśmienitym niedzielnym śniadaniem. Jeśli szukacie innych propozycji na śniadanie zajrzyjcie TUTAJ !

Warto zaznaczyć, że truskawki są jednym z najpopularniejszych owoców, które charakteryzują się słodkim smakiem i intensywnym aromatem. Są one bogate w witaminy, minerały oraz antyoksydanty, co sprawia, że są one bardzo zdrowe i korzystne dla naszego organizmu. Dzięki temu, danie to nie tylko smakuje wyśmienicie, ale także wpływa pozytywnie na nasze zdrowie.

Placuszki z ricottą i truskawkami składniki

  • 400g serka ricotta
  • 6 łyżek mąki
  • 2 jajka
  • 150g jogurtu naturalnego
  • olej do smażenia

Dodatki:

  • syrop klonowy
  • jogurt naturalny
  • truskawki, ewentualnie inne sezonowe owoce

Placuszki z ricottą i truskawkami przepis

W misce miksujemy, albo dokładnie mieszamy przy pomocy łyżki – serek ricotto, jajka, mąkę i jogurt naturalny.

Na patelni rozgrzewamy olej i na wolnym ogniu smażymy okrągłe placuszki na rumiany kolor.

Po usmażeniu placuszki odsączamy na ręczniku papierowym i podajemy z jogurtem naturalnym, albo syropem klonowym i truskawkami.

Placuszki z ricottą i truskawkami
Placuszki z ricottą i truskawkami

Smacznego!