Omlet ze szparagami to szybkie i bardzo pożywne śniadanie. Oczywiście przygotujemy je głównie tylko w sezonie od końca kwietnia do połowy czerwca, kiedy to będą dostępne szparagi. Danie najlepiej smakuje z zielonymi szparagami. Zielone szparagi są znacznie delikatniejsze aniżeli białe.
>>> Przepisy na dania ze szparagami <<<
Przepis oraz lista składników jest poniżej….
Obejrzyj nasze filmy:
Składniki
- pęczek zielonych szparagów
- 4 jajka
- 5-6 pomidorków koktajlowych
- łyżka masła
- sól
- pieprz
Omlet ze szparagami – przepis
- W misce roztrzepujemy jajka wraz z solą i pieprzem.
- Szparagi gotujemy przez ok. 4 minuty w osolonej wodzie. Wcześniej odcinamy od nich zdrewniałe końcówki.
- Na rozgrzane masło wlewamy masę jajeczną, układamy pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe i pokrojone w mniejsze kawałki szparagi. Przykrywamy i smażymy omlet aż jajka się zetną. Ok. 7-8 minut.
Smacznego!