Steki to jedno z najlepszych potraw z wołowiny jakie można przygotować. Aby jednak mięso było smaczne, soczyste i wysmażone według naszych upodobań powinniśmy wiedzieć ile czasu należy je smażyć…
Poniżej znajdziecie orientacyjne czasy ile należy smażyć stek o grubości ok. 1,5 cm. Pamiętajcie jednak aby kupić dobre jakościowo mięso, bo będzie miało to ogromne znacznie.
Czas smażenia steków
- blue – mięso usmażone tylko z zewnątrz
czas smażenia: ok. 30 sekund z każdej strony - rare – mięso krwiste
czas smażenia: 1 minuta z każdej strony - medium-rare – mięso średnio krwiste
czas smażenia: 1 min 15 sek z każdej strony - medium – mięso średnio wysmażone
czas smażenia 1 min 30 sek z każdej strony - medium well – mięso dobrze wysmażone
czas smażenia: 2 minuty z każdej strony - mocno wysmażone
czas smażenia: 3 minuty
W przypadku wołowiny unikałbym ostatniej opcji, bowiem jeśli przeciągniemy mięso stanie się ono bardzo twarde i bardzo „gumowate”. Osobiście polecamy opcję medium rare, albo medium.
Obejrzyj nasze filmy:
Smacznego!