Steki to jedno z najlepszych potraw z wołowiny jakie można przygotować. Aby jednak mięso było smaczne, soczyste i wysmażone według naszych upodobań powinniśmy wiedzieć ile czasu należy je smażyć…

Poniżej znajdziecie orientacyjne czasy ile należy smażyć stek o grubości ok. 1,5 cm. Pamiętajcie jednak aby kupić dobre jakościowo mięso, bo będzie miało to ogromne znacznie.

Czas smażenia steków

  • blue – mięso usmażone tylko z zewnątrz
    czas smażenia: ok. 30 sekund z każdej strony
  • rare – mięso krwiste
    czas smażenia: 1 minuta z każdej strony
  • medium-rare – mięso średnio krwiste
    czas smażenia: 1 min 15 sek z każdej strony
  • medium – mięso średnio wysmażone
    czas smażenia 1 min 30 sek z każdej strony
  • medium well – mięso dobrze wysmażone
    czas smażenia: 2 minuty z każdej strony
  • mocno wysmażone
    czas smażenia: 3 minuty

W przypadku wołowiny unikałbym ostatniej opcji, bowiem jeśli przeciągniemy mięso stanie się ono bardzo twarde i bardzo „gumowate”. Osobiście polecamy opcję medium rare, albo medium.

Obejrzyj nasze filmy:

Smacznego!