Pokażę Wam przepis na najlepszy schab ze śliwką. Moje upieczone mięso jest idealnie przyprawione, kruche i soczyste. To tradycyjny przepis na schab nadziewany śliwką.
Tak przygotowany schab bardzo często przygotowuję na Święta Bożego Narodzenia oraz na Wielkanoc. Jest to super danie, które możemy podać ze świeżo tartym chrzanem, albo z sosem tatarskim. Myślę, że jak spróbujecie tego mięso to znacznie częściej zagości ono na Waszym stole.
Oczywiście mój przepis to tylko tylko moja wersja i podpowiedź tego, jakich przypraw możecie użyć. Schab możemy piec zarówno w rękawie do pieczenia, naczyniu żaroodpornym, albo brytfance.
Obejrzyj nasze filmy:
Osobiście wolę przygotować mięso w domu, niż sięgać po kupne produkty. Nie trzeba bać się pieczenia mięsa w domu, bo nie jest to trudne, a zawsze możemy przygotować danie pod nasze kubki smakowe. Bardzo lubię suszone śliwki, więc w moim przepisie będzie ich sporo. Lubię kiedy mięso jest nafaszerowane spora ilością śliwek.
Mięso możecie podać zarówno na ciepło zaraz po upieczeniu, albo odgrzać na chwilę przed podaniem, ale będzie równie dobrze smakowało na zimno. Może posłużyć jako wędlina na kanapkę.
Schab ze śliwką składniki
- ok. 1,2 kg schabu
- 180g śliwek suszonych
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki oleju
- 100 ml wody
- łyżeczka majeranku
- odrobina soli
- łyżeczka oregano
- 1/2 łyżeczki czarnego, mielonego pieprzu
- 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
Możecie zamiast czosnku w ząbkach wykorzystać czosnek granulowany, który dostaniecie praktycznie w każdym markecie.
Schab ze śliwką przepis
Powinniśmy zacząć od wybrania ładnego kawałka schabu. Powinien być ono mniej więcej takiej samej grubości, oraz w miarę równo. Musimy zadbać o to, aby mięso się równomiernie upiekło. Jak znajdziemy na nim odrobinę tłuszczu to nawet bardzo dobrze. Po pierwsze tłuszcz jest super nośnikiem smaku, a po drugie zabezpieczy on mięso przed wysychaniem podczas pieczenia.
Pośrodku mięsa powinniśmy utworzyć dziurę, w którą będziemy wkładali śliwki. Polecam użyć długiego noża i zaczynając z jednej strony pomału przebijać się na drugą stronę.
Do miseczki przeciskamy czosnek przez praskę, a następnie dodajemy pozostałe przyprawy. Możecie również rozgnieść czosnek w moździerzu i dodać do niego pozostałem przyprawy.
Do środka schabu wkładamy śliwki, a następnie mięso nacieramy przygotowaną mieszanką przypraw. Schab związujemy sznurkiem do pieczenia. Jeśli go nie macie to po prostu możecie pominąć ten etap, albo związać po prostu mięso nitką. Ten zabieg sprawia, że mięso nie będzie się rozlatywało podczas pieczenia i zachowa swój zaokrąglony kształt. Schab zawijam ją folią spożywczą i odstawiam do lodówki na minimum 12 godzin, ale dobrze aby pobyło tam znacznie dłużej.
Mięso przekładamy do brytfanki, smarujemy przy pomocy pędzelka go olejem. Do brytfanki wlewam wodę i wstawiam mięso na 12 minut do piekarnika nagrzanego do 200 st. C, a następnie piekę je ok. 55-60 minut w temperaturze 180 st. C. W trakcie pieczenia 2-3 razy polewamy mięso wytworzonym sosem.
Po upieczeniu mięso odstawiamy na około 5 minut aby odpoczęło, a następnie jest gotowe do podania. Jeśli nie zjecie od razu całości, to będzie to super wędlina na kanapki.
Smacznego!