Czasem trzeba umilić sobie życie odrobiną słodyczy. Tym razem będzie to przepyszny domowy biszkopt z kremem, owocami i pyszną owocową galaretką.
Spodziewając się gości zazwyczaj chcemy ugościć ich tym co najlepsze w naszym domu. Szukamy przepisów, które zawsze wychodzą dobrze i mamy pewność, że w dniu wizyty efekt naszej kuchennej pracy będzie w pełni zadowalający. Jedną z propozycji, która zawsze zachwyci naszych bliskich jest ciasto z galaretką, które przypadnie do gustu nawet najbardziej wymagającym smakoszom.
Oczywiście podstawą tego ciasta jest biszkopt, ale jeśli skorzystacie z tego przepisu to jestem pewny, że Wam się uda. Przygotowanie biszkoptu wbrew pozorom nie jest takie trudne, trzeba się jedynie trzymać wyznaczonego przepisu oraz ilości poszczególnych składników. W tym wpisie pokażę Wam krok po kroku jak przygotować perfekcyjny biszkopt, jak zrobić krem do biszkoptu, oraz jak wykończyć, udekorować to ciasto.
Obejrzyj nasze filmy:
Na moim blogu znajdziecie również inne przepisy na wyśmienite ciasta. Jeśli nie jesteście mistrzami wypieków to z całą pewnością do gustu przypadnie Wam sernik z 4 składników, a na święta z łatwością przygotujecie wyśmienity keks. Pokazałem tam krok po kroku jak przygotować te ciasta.
Składniki na biszkopt
- 3 duże jajka
- 80g mąki pszennej (użyłam tortowej)
- 3 łyżki oleju
- 140g cukru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na nasączenie
- 100ml wody
- sok z 1/2 cytryny
- 2 łyżki brandy
Składniki na krem
- 1 torebka budyniu
- 150g masła
- 2 łyżki kakao
- 3 łyżki cukru pudru
Dodatkowo
- 2 owocowe galaretki
Biszkopt z kremem, owocami i galaretką przepis
Zaczynamy od nagrzania piekarnika do 160 st. C.
Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy, dodając partiami cukier. Powinna nam wyjść dość gęsta masa. Dodajemy żółtka, olej i całość ucieramy razem na jednolita masę.
Sprawdź przepis na szybkie ciasto: Szybkie i proste ciasto z gruszkami
Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy do miski. Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia dodajemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy o średniki 24 cm. Biszkopt pieczemy przez 35 minut do tzw. suchego patyczka. Po wyjęciu odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Po ostygnięciu kroimy na dwie części.
Krem do biszkoptu – przepis
Budyń gotujemy według przepisu na opakowaniu. Odstawiamy do aż odrobinę ostygnie.
W makutrze ucieramy masło z cukrem pudrem, dodajemy budyń i cały czas mieszamy. Krem dzielimy na dwie części, do jednej z nich dodajemy kakao i mieszamy.
Przepis na poncz
Składniki ponczu mieszamy i nasączamy nim przekrojony na pół biszkopt.
Składanie biszkoptu
Jedną połówkę biszkoptu smarujemy kremem przykrywamy drugą połówką biszkoptu i smarujemy drugim kremem. Na wierzchu układamy maliny i całość zalewamy ostygniętymi i lekko zastygniętymi galaretkami.
Smacznego!