
Biszkopt z kremem, owocami i galaretką
Czasem trzeba umilić sobie życie odrobiną słodyczy. Tym razem będzie to przepyszny domowy biszkopt z kremem, owocami i pyszną owocową galaretką.
Spodziewając się gości zazwyczaj chcemy ugościć ich tym co najlepsze w naszym domu. Szukamy przepisów, które zawsze wychodzą dobrze i mamy pewność, że w dniu wizyty efekt naszej kuchennej pracy będzie w pełni zadowalający. Jedną z propozycji, która zawsze zachwyci naszych bliskich jest ciasto z galaretką, które przypadnie do gustu nawet najbardziej wymagającym smakoszom.
Oczywiście podstawą tego ciasta jest biszkopt, ale jeśli skorzystacie z tego przepisu to jestem pewny, że Wam się uda. Przygotowanie biszkoptu wbrew pozorom nie jest takie trudne, trzeba się jedynie trzymać wyznaczonego przepisu oraz ilości poszczególnych składników. W tym wpisie pokażę Wam krok po kroku jak przygotować perfekcyjny biszkopt, jak zrobić krem do biszkoptu, oraz jak wykończyć, udekorować to ciasto.
Na moim blogu znajdziecie również inne przepisy na wyśmienite ciasta. Jeśli nie jesteście mistrzami wypieków to z całą pewnością do gustu przypadnie Wam sernik z 4 składników, a na święta z łatwością przygotujecie wyśmienity keks. Pokazałem tam krok po kroku jak przygotować te ciasta.
Składniki na biszkopt
- 3 duże jajka
- 80g mąki pszennej (użyłam tortowej)
- 3 łyżki oleju
- 140g cukru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na nasączenie
- 100ml wody
- sok z 1/2 cytryny
- 2 łyżki brandy
Składniki na krem
- 1 torebka budyniu
- 150g masła
- 2 łyżki kakao
- 3 łyżki cukru pudru
Dodatkowo
- 2 owocowe galaretki
Biszkopt z kremem, owocami i galaretką przepis
Zaczynamy od nagrzania piekarnika do 160 st. C.
Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy, dodając partiami cukier. Powinna nam wyjść dość gęsta masa. Dodajemy żółtka, olej i całość ucieramy razem na jednolita masę.
Sprawdź przepis na szybkie ciasto: Szybkie i proste ciasto z gruszkami
Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy do miski. Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia dodajemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy o średniki 24 cm. Biszkopt pieczemy przez 35 minut do tzw. suchego patyczka. Po wyjęciu odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Po ostygnięciu kroimy na dwie części.
Krem do biszkoptu – przepis
Budyń gotujemy według przepisu na opakowaniu. Odstawiamy do aż odrobinę ostygnie.
W makutrze ucieramy masło z cukrem pudrem, dodajemy budyń i cały czas mieszamy. Krem dzielimy na dwie części, do jednej z nich dodajemy kakao i mieszamy.
Przepis na poncz
Składniki ponczu mieszamy i nasączamy nim przekrojony na pół biszkopt.
Składanie biszkoptu
Jedną połówkę biszkoptu smarujemy kremem przykrywamy drugą połówką biszkoptu i smarujemy drugim kremem. Na wierzchu układamy maliny i całość zalewamy ostygniętymi i lekko zastygniętymi galaretkami.

Smacznego!