Kokosowiec to prawdziwa gratka i uczta dla podniebienia dla wszystkich fanów kokosa. Pyszne ciasto przełożone masą z wiórkami kokosowymi i polane czekoladową polewą.

Ciasto z masą kokosową to słodycz, która gości w wielu domach. Jest łatwe i szybkie w przygotowaniu oraz niezwykle smaczne.

Przygotowanie ciasta jest proste i każdy powinien sobie z tym poradzić. To ciasto kokosowe to nie tylko propozycja na święta, to również super deser na spotkanie ze znajomymi, rodzinną uroczystość, czy do popołudniowej, niedzielnej kawki.

Obejrzyj nasze filmy:

Składniki na ciasto

  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • ½ masła lub margaryny Kasia
  • 1 szklanka wiórek kokosowych
  • 1 szklanka mąki
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Ciasto – jak przygotować

Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy z cukrem i masłem. Następnie do utartej masy dodajemy wiórki kokosowe, oraz przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy z mąką. Ciasto przlewamy do kwadratowej formy (26cm) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. przez 35-40 minut.

Składniki na masę kokosową

  • 1 szklanka wiórek
  • 2 łyżki budyniu śmietankowego
  • 1 szklanka gorącego mleka
  • 1 kostka masła
 – 200g
  • 2 żółtka
  • 1/2 szklanki cukru pudru

 Masa kokosowa – jak przygotować

1 szklankę wiórek kokosowych wymieszanych z budyniem śmietankowym zalewamy gorącym mlekiem. Masło ucieramy wraz z żółtkami i cukrem pudrem. Do utartej masy dodajemy porcjami namoczone wiórki kokosowe wraz z budyniem. Masę cały czas miksujemy na średnich obrotach.

Składniki na polewę

  • 5 łyżek cukru pudru
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki wody lub mleka

Polewa – jak przygotować

Wszystkie składniki wkładamy do rondelka i podgrzewamy. Ale bardzo ważne jest aby ich nie zagotować.

Kokosowiec – wykończenie ciasta

Upieczone ciasto kroimy na pół. Na jednej części układamy masę kokosową i przykrywamy drugą. Na wierzch ciasta polewamy polewę czekoladową. Ciasto z wierzchu można przyozdobić na przykład wiórkami kokosowymi, albo kolorowym lukrem.

Kokosowiec
Kokosowiec

Smacznego!