Kokosowiec to prawdziwa gratka i uczta dla podniebienia dla wszystkich fanów kokosa. Pyszne ciasto przełożone masą z wiórkami kokosowymi i polane czekoladową polewą.
Ciasto z masą kokosową to słodycz, która gości w wielu domach. Jest łatwe i szybkie w przygotowaniu oraz niezwykle smaczne.
Przygotowanie ciasta jest proste i każdy powinien sobie z tym poradzić. To ciasto kokosowe to nie tylko propozycja na święta, to również super deser na spotkanie ze znajomymi, rodzinną uroczystość, czy do popołudniowej, niedzielnej kawki.
Obejrzyj nasze filmy:
Składniki na ciasto
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- ½ masła lub margaryny Kasia
- 1 szklanka wiórek kokosowych
- 1 szklanka mąki
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Ciasto – jak przygotować
Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy z cukrem i masłem. Następnie do utartej masy dodajemy wiórki kokosowe, oraz przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy z mąką. Ciasto przlewamy do kwadratowej formy (26cm) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. przez 35-40 minut.
Składniki na masę kokosową
- 1 szklanka wiórek
- 2 łyżki budyniu śmietankowego
- 1 szklanka gorącego mleka
- 1 kostka masła – 200g
- 2 żółtka
- 1/2 szklanki cukru pudru
Masa kokosowa – jak przygotować
1 szklankę wiórek kokosowych wymieszanych z budyniem śmietankowym zalewamy gorącym mlekiem. Masło ucieramy wraz z żółtkami i cukrem pudrem. Do utartej masy dodajemy porcjami namoczone wiórki kokosowe wraz z budyniem. Masę cały czas miksujemy na średnich obrotach.
Składniki na polewę
- 5 łyżek cukru pudru
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki wody lub mleka
Polewa – jak przygotować
Wszystkie składniki wkładamy do rondelka i podgrzewamy. Ale bardzo ważne jest aby ich nie zagotować.
Kokosowiec – wykończenie ciasta
Upieczone ciasto kroimy na pół. Na jednej części układamy masę kokosową i przykrywamy drugą. Na wierzch ciasta polewamy polewę czekoladową. Ciasto z wierzchu można przyozdobić na przykład wiórkami kokosowymi, albo kolorowym lukrem.
Smacznego!