Carpaccio z buraka z rukolą to danie, które może posłużyć zarówno jako przystawka albo jako pyszna kolacja. Przygotowanie jest bardzo szybkie i proste.
Obecnie w sklepach można kupić już gotowane buraki, więc zaoszczędzimy sporo czasu na ich pieczenie (gotowanie), a przy okazji nie pobrudzicie się podczas obierania :) Jeśli można sobie jakoś ułatwić to dlaczego z tego nie skorzystać…
Składniki (2 porcje)
- 1-2 gotowane buraki
- 2 garści rukoli
- garść pestek dyni
- 1/2 kostki sera feta (ok. 200g)
Składniki na sos
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól
- pieprz
Przepis na carpaccio z buraka z rukolą
- Składniki na sos mieszamy w miseczce i odstawiamy na kilka minut, aby wszystkie smaki się połączyły.
- Buraki kroimy w cienkie plasterki
- Na talerzu układamy rukolę, następnie plasterki buraka, pokrojoną w kostkę fetę.
- Polewamy danie sosem, a wierzch posypujemy pestkami dyni.
Smacznego!