Sałatka z pieczonych buraków i awokado to smaczne i zdrowe danie, które zachwyci Twoje podniebienie. Połączenie słodkich, soczystych buraków z kremowym awokado tworzy idealną harmonię smaków i tekstur.
Ta sałatka z pieczonych buraków i awokado może być podawana na zimno lub w temperaturze pokojowej. Jest doskonała jako lekki posiłek, przekąska lub dodatek do głównych dań. Może również być idealnym towarzyszem grillowanych mięs lub ryb.
Nie tylko ta sałatka jest smaczna, ale również dostarcza wiele korzyści zdrowotnych. Buraki są bogate w błonnik, witaminę C, żelazo i potas, które wspierają zdrowie serca, układu odpornościowego i przyspieszają metabolizm. Awokado natomiast dostarcza zdrowych tłuszczów, witamin E i K, oraz błonnika, które korzystnie wpływają na nasze zdrowie.
Obejrzyj nasze filmy:
Ta sałatka jest również niskokaloryczna i bogata w składniki odżywcze, co sprawia, że jest idealna dla osób dbających o zdrową dietę i linię. Dzięki zawartości błonnika i zdrowych tłuszczów, sałatka z burakami i awokado zapewnia uczucie sytości na dłużej.
Przygotowanie sałatki z pieczonych buraków i awokado jest proste i szybkie, a efekt końcowy zachwyca zarówno pod względem smaku, jak i wyglądu. To świetna propozycja dla miłośników warzyw i osób poszukujących zdrowych, kreatywnych dań.
Do tej sałatki potrzebne są pieczone buraki, ale teraz kupimy wszystko i jeśli chcecie szybko przygotować tą sałatkę oszczędzając ok. 1,5 godziny potrzebnej na upieczenie buraków – kupcie gotowe :)
Jak przygotować: Sałatka z buraka i awokado do grilla
Sałatka z pieczonych buraków i awokado składniki
- 1,5 pieczonego buraka
- 1/2 kostki sera feta
- garść pestek dyni
- 2 garści rukoli
- awokado
- szypiorek
Ciekawy przepis na: Surówka z pieczonych buraków
Składniki na winegret
- 1,5 łyżki musztardy
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1,5 łyżki syropu klonowego
- 1 łyżka oliwy
Winegret – przepis
- Wszystkie składniki mieszamy ze sobą w miseczce i odstawiamy na ok. 5 minut aby przegryzły się wszystkie smaki.
Sałatka z pieczonych buraków i awokado przepis
Aby przygotować tę sałatkę, potrzebujesz świeżych buraków, które należy upiec w piekarniku do miękkości. Pieczenie buraków sprawia, że stają się słodkie i intensywnie aromatyczne. Następnie studzisz je i kroisz na mniejsze kawałki. Najlepiej pokroić je w kostkę.
Ser feta, który doda odrobiną słoności i przełamie smak słodkich buraków również kroimy w kostkę.
Awokado pozbawiamy pestki, obieramy i miąższ kroimy w kostkę.
Na dnie talerza układamy umytą rukolę. Następnie kładziemy pokrojone buraczki, fetę. Układamy pokrojone awokado, posypujemy pestkami dyni i szczypiorkiem i całość polewamy przygotowanym sosem winegret.
Szybki pomysł na: Łosoś w peperonacie – piątkowy obiad
Wypróbuj tę sałatkę z pieczonych buraków i awokado już dziś i ciesz się pysznym i odżywczym posiłkiem!
Smacznego!