Sałatka z pieczonych buraków i awokado

Sałatka z pieczonych buraków i awokado

Sałatka z pieczonych buraków i awokado to pyszna i zdrowa propozycja Madzi na romantyczną kolację we dwoje :) Idealnie dobrane składniki świetnie łączą się ze sobą smakami, a całość podkreśla pyszny sos musztardowy a’la winegret.

Do tej sałatki potrzebne są pieczone buraki, ale teraz kupimy wszystko i jeśli chcecie szybko przygotować tą sałatkę oszczędzając ok. 1,5 godziny potrzebnej na upieczenie buraków – kupcie gotowe :)

Składniki na sałatkę (2 porcje)

  • 1,5 pieczonego buraka
  • 1/2 kostki sera feta
  • garść pestek dyni
  • 2 garści rukoli
  • awokado
  • szypiorek

Składniki na winegret

  • 1,5 łyżki musztardy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1,5 łyżki syropu klonowego
  • 1 łyżka oliwy

Winegret – przepis

  1. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą w miseczce i odstawiamy na ok. 5 minut aby przegryzły się wszystkie smaki.

Sałatka z pieczonych buraków i awokado – przepis

  1. Buraki, fetę kroimy w kostkę.
  2. Awokado pozbawiamy pestki, obieramy i miąższ kroimy w kostkę.
  3. Na dnie talerza układamy umytą rukolę. Następnie kładziemy pokrojone buraczki, fetę. Układamy pokrojone awokado, posypujemy pestkami dyni i szczypiorkiem i całość polewamy przygotowanym sosem winegret.

Smacznego!

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.