Chaczapuri Imeruli to popularne danie kuchni gruzińskiej, które składa się z delikatnego ciasta z serem. To smaczne i sycące danie, które cieszy się dużą popularnością zarówno w Gruzji, jak i za granicą. Chaczapuri Imeruli jest doskonałym wyborem dla miłośników serowych smakołyków.

Chaczapuri Imeruli składa się z dwóch głównych składników: ciasta i sera. Tradycyjnie używa się serów takich jak suluguni, imeruli lub innych serów typowych dla kuchni gruzińskiej. Ciasto jest elastyczne i sprężyste, co sprawia, że danie jest puszyste i delikatne w smaku.

Przygotowanie chaczapuri Imeruli może wymagać nieco czasu i umiejętności w wyrabianiu ciasta, ale efekt końcowy na pewno wynagrodzi Twoje wysiłki. Dzięki temu przepisowi będziesz mógł cieszyć się autentycznym smakiem gruzińskiego chaczapuri w zaciszu własnej kuchni.

U mnie na blogu znajdziesz również przepis na pyszne gruzińskie Chinkali, ich przygotowanie jest bardzo proste. A jeśli poszukujesz przepisów z różnych stron świata, to warto przygotować klasyczne danie kuchni włoskiej – spaghetti carbonara.

Chaczapuri Imeruli można przygotować na patelni, albo upiec w piekarniku, ja w tym przepisie zdecydowałem się na upieczenie jej w piekarniku.

Chaczapuri Imeruli składniki

  • 300g mąki pszennej
  • 10g drożdży świeżych
  • 200g jogurtu greckiego, albo kefiru
  • 4 łyżki oleju
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki masła
  • 300g tartej mozzarelli (twardej)
  • 200g fety
  • 2 łyżki masła
  • 1 jajko

Do przygotowania tego dania powinniśmy wykorzystać klasyczne gruzińskie sery sea suluguni lub imeruli, jednak nie jest tak prosto dostać je w Polsce. Dlatego wykorzystamy mozzarellę oraz słoną fetę.

Kefir lub jogurt wyjmijcie wcześniej z lodówki, ważne aby był w temperaturze pokojowej.

Chaczapuri Imeruli: Tradycyjne gruzińskie danie
Chaczapuri Imeruli: Tradycyjne gruzińskie danie

Chaczapuri Imeruli przepis

Zaczynamy od przygotowania zaczynu, będzie od podstawą naszego ciasta. Znajdziecie różne przepisy na ciasto do chaczapuri Imeruli, można go przygotować na bazie sody, proszku do pieczenia, ja jednak wolę wersję drożdżową. Do miseczki kruszymy drożdże, a następnie dodajemy 2 łyżki mąki i 3 łyżki jogurtu greckiego. Mieszamy i odstawiamy zaczyn na 15-20 minut.

Kiedy zaczyn będzie zaczynał pracować do miski przesiewamy mąkę dodajemy jogurt i mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie dodajemy przygotowany zaczyn, olej, sól i wyrabiamy ciasto. Możecie wyrobić je ręcznie, albo użyć robota kuchennego z hakiem. Ciasto wyrabiamy przy pomocy robota około 8 minut, po tym czasie będzie elastyczne, ale łatwo odchodzące od ręki.

Chaczapuri Imeruli: Tradycyjne gruzińskie danie

Ciasto wkładamy do miski podsypanej mąką i zostawiamy na około 30 minut. W tym czasie do miski wkładamy starty ser mozzarella. Możecie w sklepie kupić już gotowy starty ser, albo kupić w kostce i zetrzeć. Bardzo ważne jest, że nie może to być mozzarella z zalewy, bo będzie miała zbyt dużo płynów. Do mozzarelli dodajemy pokruszoną fetę, jajko i mieszamy ze sobą sery.

Chaczapuri Imeruli: Tradycyjne gruzińskie danie

Delikatnie wyrośnięte ciasta dzielimy na dwie, albo 3 części w zależności od tego jakiej wielkości chcecie przygotować danie. Z tej wielkości polecam 3 części, chyba że jesteście bardzo głodni. Na podsypanym mąką blacie rozwałkowujemy ciasto, ale nie może być zbyt cienkie bo ser Wam wypłynie. Na środku kładziemy 1/3 przygotowanej masy serowej i zwijamy brzegi do góry, tworząc sakiewkę.

Chaczapuri Imeruli: Tradycyjne gruzińskie danie
Chaczapuri Imeruli: Tradycyjne gruzińskie danie

Następnie dociskamy i delikatnie przy pomocy wałka rozwałkowujemy. W ten sposób ser będzie rozprowadzony po całej powierzchni ciasta. A następnie robimy pośrodku niewielką dziurkę, aby podczas smażenia czy pieczenia powietrze mogło uchodzić ze środka.

Chaczapuri Imeruli: Tradycyjne gruzińskie danie

Piekarnik nagrzewamy do 200 st. C. i wkładamy przygotowane Chaczapuri na 15-20 minut aż zrobią się lekko rumiane. Po wyjęciu ich z piekarnika smarujemy każdy odrobiną masła i podajemy.

Chaczapuri Imeruli: Tradycyjne gruzińskie danie
Chaczapuri Imeruli: Tradycyjne gruzińskie danie

Smacznego!