
Sałatka z chrupiącym boczkiem
Sałatka z chrupiącym boczkiem to propozycja na lekką i sycącą kolację. Niech Was nie przerazi w niej odrobina boczku… cały tłuszcz wytopimy na patelni podczas jego zrumienienia.
Sałatkę podamy z pysznym, aromatycznym dressingiem.
Składniki na dressing
- 4-5 łyżek oliwy
- 1/2 łyżeczki musztardy
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól
- pieprz
- szczypta ziół prowansalskich
- ząbek czosnku
Składniki na sałatkę
- dowolny miks sałat
- zielony ogórek
- pomidorki koktajlowe
- czerwona cebula
- 2 jajka
- 5-6 plastrów wędzonego boczku
Przepis na dressing
- Wszystkie składniki wraz z przeciśniętym czosnkiem wkładamy do miseczki, mieszamy i odstawiamy na około 15 minut.
Przepis na sałatkę
- Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy w ćwiartki.
- Ogórka myjemy, kroimy w półplasterki.
- Pomidorki koktajlowe kroimy na połówki.
- Cebulę kroimy w cienkie piórka.
- Boczek kroimy w kostkę i smażymy na rumiany kolor.
- Na talerzu układamy sałatkę, ogórka, pomidorki, cebulę, jajka, całość posypujemy rumianym boczkiem.
- Sałatkę skrapiamy dressingiem.
Smacznego!
0 komentarzy