Sałatka z chrupiącym boczkiem

Sałatka z chrupiącym boczkiem

Sałatka z chrupiącym boczkiem to propozycja na lekką i sycącą kolację. Niech Was nie przerazi w niej odrobina boczku… cały tłuszcz wytopimy na patelni podczas jego zrumienienia.

Sałatkę podamy z pysznym, aromatycznym dressingiem.

Składniki na dressing

  • 4-5 łyżek oliwy
  • 1/2 łyżeczki musztardy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól
  • pieprz
  • szczypta ziół prowansalskich
  • ząbek czosnku

Składniki na sałatkę

Przepis na dressing

  1. Wszystkie składniki wraz z przeciśniętym czosnkiem wkładamy do miseczki, mieszamy i odstawiamy na około 15 minut.

Przepis na sałatkę

  1. Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy w ćwiartki.
  2. Ogórka myjemy, kroimy w półplasterki.
  3. Pomidorki koktajlowe kroimy na połówki.
  4. Cebulę kroimy w cienkie piórka.
  5. Boczek kroimy w kostkę i smażymy na rumiany kolor.
  6. Na talerzu układamy sałatkę, ogórka, pomidorki, cebulę, jajka, całość posypujemy rumianym boczkiem.
  7. Sałatkę skrapiamy dressingiem.

Smacznego!

Obejrzyj również wideo:

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.