Sałatka z chrupiącym boczkiem

Sałatka z chrupiącym boczkiem

Sałatka z chrupiącym boczkiem to propozycja na lekką i sycącą kolację. Niech Was nie przerazi w niej odrobina boczku… cały tłuszcz wytopimy na patelni podczas jego zrumienienia.

Sałatkę podamy z pysznym, aromatycznym dressingiem.

Składniki na dressing

  • 4-5 łyżek oliwy
  • 1/2 łyżeczki musztardy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól
  • pieprz
  • szczypta ziół prowansalskich
  • ząbek czosnku

Składniki na sałatkę

Przepis na dressing

  1. Wszystkie składniki wraz z przeciśniętym czosnkiem wkładamy do miseczki, mieszamy i odstawiamy na około 15 minut.

Przepis na sałatkę

  1. Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy w ćwiartki.
  2. Ogórka myjemy, kroimy w półplasterki.
  3. Pomidorki koktajlowe kroimy na połówki.
  4. Cebulę kroimy w cienkie piórka.
  5. Boczek kroimy w kostkę i smażymy na rumiany kolor.
  6. Na talerzu układamy sałatkę, ogórka, pomidorki, cebulę, jajka, całość posypujemy rumianym boczkiem.
  7. Sałatkę skrapiamy dressingiem.

Smacznego!

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.