Sos 1000 wysp to popularny sos, który powstał w Ameryce Północnej w latach 50. XX wieku. Nazwa sosu pochodzi od liczby składników, które zostały wykorzystane do jego przygotowania.
Sos ten składa się głównie z majonezu, ketchupu, musztardy, chrzanu, soku z cytryny i sosu Worcestershire. Dodatkowo, w zależności od przepisu, można dodać do niego wiele innych składników, takich jak: papryka, cebula, czosnek, jogurt, śmietana czy pikantne przyprawy.
Sos 1000 wysp ma wiele zastosowań w kuchni. Najczęściej wykorzystuje się go jako dip do warzyw, frytek czy kawałków kurczaka. Można go również dodawać do sałatek, kanapek czy burgerów, aby nadać im wyjątkowego smaku. To również świetny dodatek do dań z grilla, ponieważ doskonale komponuje się z mięsem i warzywami.
Obejrzyj nasze filmy:
Wiele osób decyduje się na przygotowanie sosu 1000 wysp w domu. Jest to bardzo proste, a efekt końcowy jest znacznie lepszy niż w przypadku gotowych sosów dostępnych w sklepach. Wystarczy połączyć składniki w odpowiednich proporcjach, dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki na kilka godzin. Gotowy sos można przechowywać w lodówce przez kilka dni.
Na moim blogu znajdziesz również ciekawe pomysły na inne sosy do sałatek, warto sprawdzić jak przygotować sos czosnkowy w 3 minuty, czy jak zrobić sos tatarski.
Sos 1000 wysp składniki
- 10 łyżek majonezu
- 4 łyżki ketchupu
- 4 łyżki słodkiego soku z ogórków (pikli)
- 1 łyżeczka drobno posiekanej cebuli
- 1 łyżka octu białego
- 1 łyżeczka sosu Worcestershire
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 ząbek czosnku
- sól i pieprz do smaku

Sos 1000 wysp przepis
Zanim zaczniecie przygotowywać sos przeczytajcie przepis do końca, podaję w nim kilka ciekawych wskazówek i porad, aby Wasz sos był jeszcze lepszy.
W średniej misce wymieszaj majonez, ketchup, słodką marynatę z ogórków. Jeśli nie macie pod ręką ogórków w słodkiej marynacie to możecie zrezygnować z dodania tego składnika.
Cebulę bardzo drobno kroimy. Jeśli nie chcecie aby jej tekstura była wyczuwalna w sosie to możecie zetrzeć odrobinę cebuli na drobnej tarce. Cebulę dodajemy do majonezu z ketchupem i sokiem z ogórków.
Ocet biały, sos Worcestershire, paprykę, posiekany, albo podobnie jak cebula, starty czosnek w proszku, sól i pieprz również dodajemy do pozostałych składników. Całość bardzo dokładnie mieszamy. Wszystkie składniki muszą się połączyć.
Sos tysiąca wysp wstawiamy na minimum 2 godziny do lodówki. Po tym czasie jest gotowy do podania.
Podsumowując, sos 1000 wysp to niezwykle popularny sos, który zyskał sobie wielu fanów na całym świecie. To połączenie majonezu, ketchupu oraz wielu innych dodatków, które nadaje potrawom wyjątkowego smaku i aromatu. Sos ten ma wiele zastosowań w kuchni, a jego przygotowanie jest bardzo proste. Jeśli jeszcze nie próbowałeś sosu 1000 wysp, koniecznie spróbuj go przygotować w domu i ciesz się jego wyjątkowym smakiem.


Smacznego!
Uwielbiam ten sos i cieszę się, że znalazłam przepis, wykorzystam go w thermomixie. Ostatnio bardzo dużo rzeczy testuje ;) Zrobiłam już chyba wszystko z https://supergarnek.pl/przepisy-thermomix i było super, polecam spróbować.