Gruzińskie Chinkali to pomysł na obiad w dobrym stylu. Jest to jeden z obowiązkowych punktów programu, jeśli planujecie odwiedzić Gruzję. Chinkali to tradycyjny gruziński pieróg, który może być wypełniony wołowiną, wieprzowiną lub jagnięciną. Ja swoje pierożki przygotowałem na bazie miesa wieprzowego.

Jest to bardzo popularne danie w Gruzji i można je znaleźć w wielu restauracjach. Słowo „chiinkali” pochodzi od gruzińskiego słowa oznaczającego „pieróg” i jest uważane za jedno z najpopularniejszych dań w Gruzji.

Wbrew pozorom przygotowanie tego dania nie jest trudne. Składa się z przepisu na ciasto pierogowe, tylko w trochę inny sposób zawiniętego. Najlepsze pierogi chinkali to takie, gdzie w środku mamy odrobinę rosołu, albo bulionu i mięso nie jest aż tak suche.

Obejrzyj nasze filmy:

Na moim blogu znajdziesz również przepisy na pyszne tradycyjne pierogi z kapustą i grzybami, a jeśli lubicie letnie smaki to koniecznie sprawdźcie przepis na pierogi z truskawkami i ricottą. Jeśli wcześniej nie mieliście okazji spróbować to polecam Wam również pierogi z kaszą gryczaną.

Gruzińskie Chinkali składniki na ciasto

  • 500g mąki pszennej
  • 250 ml gorącej wody (1 szklanka)
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oleju

Gruzińskie Chinkali składniki na farsz

  • 400g mięsa mielonego np. wieprzowego
  • 2 garści świeżej kolendry
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 cebula
  • 1 szklanka wody
Gruzińskie Chinkali

Gruzińskie Chinkali przepis

Przygotowanie pierożków zaczynamy od farszu. W tym celu do miski przekładamy mięso. Możecie wykorzystać już gotowane mięso mielone, albo zmielić ugotowane wcześniej mięso. Możecie połączyć ze sobą kilka rodzajów mięsa. Ja w w swoich pierożkach używam już gotowego mięsa mielonego.

Do mięsa dodajemy startą na tarce cebulę, posiekaną kolendrę i przyprawy. Klasycznie trochę soli i pieprzu. Do mięsa dodaję również szklankę wody (250 ml).

Gruzińskie Chinkali

Całość mieszamy do połączenia się składników. Farsz powinien być dość luźny. Zamiast wody, możecie użyć tutaj bulionu mięsnego, albo bulionu warzywnego.

Gruzińskie Chinkali

Teraz kolej na przygotowanie ciasta na pierogi. Tutaj potrzebujemy dosłownie kilku składników. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy szczyptę soli, olej i szklankę gorącej wody (250 ml). Ciasto wyrabiamy przy pomocy dłoni albo w robocie kuchennym z zamontowanym hakiem do ciasta. Ciasto po wyrobieniu powinno być dość elastyczne.

Ciasto dzielimy na 3 mniejsze części i każdą z nich rozwałkowujemy na podsypanym odrobiną mąki blacie. Ciasto po rozwałkowaniu powinno mieć grubość ok. 3-4 mm. Z ciasta wykrawamy za pomocą miseczki, albo dużej szklanki okręgi o średnicy ok. 12 cm.

Na każdy krążek nakładamy na środek 1 łyżkę farszu. Następnie łapiemy rant ciasta i zbierając go do góry formujemy coś w postaci sakiewki. Przygotowane pierożki chinkali układamy na blacie podsypanym mąką. Bardzo ważne jest to, że nie mogą one zbyt długo tak leżeć, bo namiękną i podczas gotowania ciasto popęka.

Pierożki gotujemy w osolonej wodzie przez 8-10 minut od momentu wypłynięcia. Najlepiej smakują zaraz po ugotowaniu, jeszcze gorące posypane świeżą kolendrą.

Gruzińskie Chinkali
Gruzińskie Chinkali

Smacznego!