Polędwiczki w porach
Mięsa

Polędwiczki w porach

Jeśli szukacie szybkiego i sprawdzonego pomysłu na niedzielny obiad- to polecam Wam polędwiczki w porach. Przepis jest niezwykle prosty, wymaga dosłownie kilku składników, a z całą pewnością zachwyci całą Waszą rodzinę.

Tak przygotowane polędwiczki bardzo często robie na niedzielny obiad, albo na bardziej uroczyste święto, kiedy spodziewamy się gości. Przygotowanie polędwiczek nie jest bardzo trudne, jednak trzeba uważać, aby ich zbytnio nie przesuszyć. Właśnie dlatego pokażę Wam krok po kroku przepis na polędwiczki.

Nie trzeba bać się tego typu połączenia, mimo, że polędwiczki to bardzo delikatne mięso to połączenie z odrobiną ostrości, którą nadają pory będzie idealne. Ja w swoim przepisie na polędwiczki wykorzystuję pieczarki, ale możecie zastąpić je prawdziwymi grzybami. W sezonie będzie to wręcz idealne danie dla grzybiarzy.

Polędwiczki możemy podać z ziemniakami z wody lub dowolną kaszą.

Polędwiczki w porach składniki (2-3 porcje)

  • 250g polędwiczki wieprzowej
  • 1 średniej wielkości por
  • 250g pieczarek
  • 300 ml bulionu
  • sól
  • pieprz
  • mąka
  • olej do smażenia

Polędwiczki w porach przepis

Polędwiczkę myjemy, osuszamy na ręczniku papierowym, posypujemy świeżo zmielonym pieprzem i delikatnie oprószamy mąką. Smażmy je przez chwilę z każdej strony na rozgrzanym oleju, a następnie dodajemy drobno pokrojonego pora i pieczarki. Ważne jest aby przekręcić polędwiczki dopiero jak się usmażą po jednej stronie. Używajcie do tego celu szczypiec, a nie widelca, aby nie nakłuwać mięsa, bo stracicie wszystkie soki w nim zawarte.

Następnie całość podsmażamy przez chwilę i podlewamy bulionem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Patelnię przykrywamy pokrywką i dusimy polędwiczki przez ok. 20-25 minut. Bardzo ważny jest czas duszenia, nie należy ich dusić zbyt długo.

Tak przygotowane polędwiczki wykładamy na talerz i podajemy z dowolnymi dodatkami. Jako dodatek może być kasza pęczak, kasza bulgur, czy klasycznie ziemniaki z wody. Ale ciekawy smak możemy również uzyskać podając je z puree z pietruszki.

Polędwiczki w porach
Polędwiczki w porach

Smacznego!

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze