Kurczak w limonkowej marynacie ze szparagami to idealna propozycja na obiad, kiedy jest ciepło. Świeże szparagi z sosem beszamelowym oraz kurczak o smaku cytrusów to idealne połączenie smaków.
Do tego dania świetnie będą pasować młode ziemniaki posypane świeżym koperkiem, albo natką pietruszki.
Kurczak będzie pieczony w piekarniku, więc jest to danie bardzo dietetyczne, no może poza beszamelem :)
Obejrzyj nasze filmy:
Warto wiedzieć: Łosoś z sojowej marynacie ze szparagami
Składniki na limonkową marynatę
- sok z 1 limonki
- odrobina majeranku
- odrobina oregano
- 1 łyżka miodu
- sól
- pieprz
Składniki na beszamel
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki masła
- 500 ml mleka
Dodatkowo
- filet z kurczaka
- szparagi zielone
Przeczytaj również: Słodycz bez cukru – czy to możliwe?
Przepis na beszamel
- Do rondelka wsypujemy mąkę i chwilę ją przesmażamy – uzyskamy wtedy orzechowy posmak.
- Dodajemy masło, jak się roztopi, dolewamy powoli mleko. Cały czas mieszamy, aby nie było grudek i aby sos się nie przypalił. Jak zacznie gęstnieć, zdejmujemy z ognia i jeszcze przez chwilę mieszamy.
Kurczak w limonkowej marynacie ze szparagami – przepis
- Wyciśnięty sok z limonki mieszamy z przyprawami i miodem. Tak przygotowaną marynatą nacieramy kurczaka i odstawiamy na ok. 30 minut.
- Po tym czasie wkładamy go do piekarnika nagrzanego do 190 st. C i pieczemy go przez 25 minut.
- Ze szparagów odłamujemy zdrewniałe końcówki i gotujemy maksymalnie przez 5 minut. Szparagi polewamy przygotowanym sosem beszamelowym.
Smacznego!