Kurczak w limonkowej marynacie ze szparagami to idealna propozycja na obiad, kiedy jest ciepło. Świeże szparagi z sosem beszamelowym oraz kurczak o smaku cytrusów to idealne połączenie smaków.

Do tego dania świetnie będą pasować młode ziemniaki posypane świeżym koperkiem, albo natką pietruszki.

Kurczak będzie pieczony w piekarniku, więc jest to danie bardzo dietetyczne, no może poza beszamelem :)

Obejrzyj nasze filmy:

Warto wiedzieć: Łosoś z sojowej marynacie ze szparagami

Składniki na limonkową marynatę

  • sok z 1 limonki
  • odrobina majeranku
  • odrobina oregano
  • 1 łyżka miodu
  • sól
  • pieprz

Składniki na beszamel

  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki masła
  • 500 ml mleka

Dodatkowo

  • filet z kurczaka
  • szparagi zielone

Przeczytaj również: Słodycz bez cukru – czy to możliwe?

Przepis na beszamel

  1. Do rondelka wsypujemy mąkę i chwilę ją przesmażamy – uzyskamy wtedy orzechowy posmak.
  2. Dodajemy masło, jak się roztopi, dolewamy powoli mleko. Cały czas mieszamy, aby nie było grudek i aby sos się nie przypalił. Jak zacznie gęstnieć, zdejmujemy z ognia i jeszcze przez chwilę mieszamy.

Kurczak w limonkowej marynacie ze szparagami – przepis

  1. Wyciśnięty sok z limonki mieszamy z przyprawami i miodem. Tak przygotowaną marynatą nacieramy kurczaka i odstawiamy na ok. 30 minut.
  2. Po tym czasie wkładamy go do piekarnika nagrzanego do 190 st. C i pieczemy go przez 25 minut.
  3. Ze szparagów odłamujemy zdrewniałe końcówki i gotujemy maksymalnie przez 5 minut. Szparagi polewamy przygotowanym sosem beszamelowym.

Kurczak w limonkowej marynacie ze szparagami

Smacznego!