Czy słabość do słodyczy musi wiązać się z wiecznym wyrzeczeniem płynącym ze świadomości, jak niezdrowe są słodkie przekąski? A gdyby cukier dało się zastąpić czymś, co jest równie smaczne, a jednocześnie między innymi nie zawiera tak gigantycznej ilości kalorii i nie wywołuje próchnicy?
Czy cukier da się zastąpić?
Ograniczenie spożycia cukru ważne jest nie tylko podczas diety, która ma prowadzić do utraty wagi. Cukier nie wnosi niczego pozytywnego do organizmu, a jednocześnie jest naprawdę niezdrowy. Niestety wiele osób uważa, że nie da się go niczym zastąpić. Mimo świadomości, jak bardzo nie poleca się jego spożycia, większość ludzi wciąż po niego sięga. Taka już ludzka natura – to co słodkie, przyciąga wyjątkowo silnie, szczególnie niektórych. Gdyby istniał środek, który nie jest tak niezdrowy, a przy tym zachowuje swój słodki smak… Właściwie to istnieje, i to w zasadzie nie jeden.
Oczywiście świetnym rozwiązaniem przy ograniczaniu cukru jest jedzenie większej ilości owoców. Z drugiej strony nikt nie powinien się sam oszukiwać – czasem sam owoc nie wystarczy, gdy ochota na słodycze rośnie do kolosalnych rozmiarów. Wtedy z pomocą może przyjść ksylitol i meltitol. Te dwie skomplikowane nazwy to tak naprawdę środki, pozyskiwane z naturalnych źródeł. Ksylitol uzyskuje się z kory brzozy, zaś meltitol z ziaren kukurydzy.
Obejrzyj nasze filmy:
Oba środki mają słodki smak i z powodzeniem zastępują cukier w wielu słodkich przepisach. Na 100 gramów substancji ksylitol to tylko 240 kalorii, a meltitol 200 kalorii. Dodatkowo nie wywołują one próchnicy i poleca się je nawet osobom z cukrzycą, osteoporozą i insulinoopornością.
NUTLOVE – rozsądny zamiennik słodyczy
Zwykle, kiedy ktoś pierwszy raz spotyka się z zamiennikiem cukru, nie wierzy w jego dobry smak. Nie ma w tym nic dziwnego – z natury człowiek chce zawsze wszystko samodzielnie sprawdzić i to właśnie dzięki takim cechom wciąż uczymy się nowych rzeczy. Szukając więc czegoś słodkiego, co nie będzie jednocześnie niesamowicie niezdrowe i pełne cukru, warto spojrzeć na produkty NUTLOVE.
Krem ze strony nutlove.pl występuje w dwóch wersjach. Żadna z nich nie zawiera tłuszczu palmowego, a produkowane są bez dodatku cukru. W smaku kremów NUTLOVE naprawdę trudno jest zauważyć istotną różnicę pomiędzy meltitolem a cukrem.
Pierwsza wersja przysmaku to przepyszny kokosowy krem z dodatkiem chrupiących migdałów. Brzmi dobrze, a smakuje jeszcze lepiej. Jak się okazuje, nie trzeba rezygnować ze słodkich deserów, gdy chce się ograniczyć cukier w swojej diecie. Lekki krem świetnie się rozsmarowuje nie tylko na kanapkach, ale również jako dodatek do owoców, czy nawet słodkich ciast. Druga wersja kremu to smak orzeszków ziemnych w połączeniu z mleczną czekoladą. Na samą myśl wiele osób od razu zaczyna myśleć o tym, jak niezdrowe i pełne cukru są takie połączenia. Jak widać, nie tym razem.