Kurczak w pergaminie i makaron z pesto bazyliowym to propozycja na domowy, zdrowy i bardzo smaczny obiad. Będzie to nietypowe połączenie makaronu z pesto bazyliowym oraz piersi z kurczaka smażonej w pergaminie.

Ten obiad przygotujemy dosłownie w kilkanaście minut, a wygląd i smak Was z całą pewnością zaskoczy.

Składniki na pesto

  • 2 garści liści bazylii
  • 20g orzeszków piniowych
  • 20g tartego parmezanu
  • 6 łyżek oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz

Składniki na kurczaka

  • pergamin – może to być papier do pieczenia
  • 4 łyżki oliwy
  • szczypta suszonego oregano
  • szczypta suszonego majeranku
  • sól
  • pieprz
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 piersi z kurczaka

Kurczak w pergaminie i makaron z pesto bazyliowym [PRZEPIS]

Z oliwy, oregano, majeranku, soli, pieprzu i przeciśniętego przez praskę czosnku robimy marynatę. Obtaczamy w nim piersi z kurczaka i odstawiamy na około 10 minut.

Obejrzyj nasze filmy:

Kiedy kurczak będzie się marynował przygotujemy pesto – do blendera dodajemy oliwę, bazylię, czosnek, tarty parmezan, szczyptę soli i pieprzu. Całość blendujemy.

Filety z kurczaka zwijamy w papier do pieczenia i smażymy na suchej patelni około 6 minut z każdej strony. Po usmażeniu powinny być delikatne, soczyste i aromatyczne.

Makaron gotujemy w osolonej wodzie, a po ugotowaniu odcedzamy i mieszamy z pesto. Na talerze wykładamy makaron z pesto bazyliowym oraz usmażone w pergaminie mięso.

Kurczak w pergaminie i makaron z pesto bazyliowym
Kurczak w pergaminie i makaron z pesto bazyliowym

Smacznego!