Kurczak w pergaminie i makaron z pesto bazyliowym to propozycja na domowy, zdrowy i bardzo smaczny obiad. Będzie to nietypowe połączenie makaronu z pesto bazyliowym oraz piersi z kurczaka smażonej w pergaminie.
Ten obiad przygotujemy dosłownie w kilkanaście minut, a wygląd i smak Was z całą pewnością zaskoczy.
Składniki na pesto
- 2 garści liści bazylii
- 20g orzeszków piniowych
- 20g tartego parmezanu
- 6 łyżek oliwy
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
Składniki na kurczaka
- pergamin – może to być papier do pieczenia
- 4 łyżki oliwy
- szczypta suszonego oregano
- szczypta suszonego majeranku
- sól
- pieprz
- 1 ząbek czosnku
- 2 piersi z kurczaka
Kurczak w pergaminie i makaron z pesto bazyliowym [PRZEPIS]
Z oliwy, oregano, majeranku, soli, pieprzu i przeciśniętego przez praskę czosnku robimy marynatę. Obtaczamy w nim piersi z kurczaka i odstawiamy na około 10 minut.
Obejrzyj nasze filmy:
Kiedy kurczak będzie się marynował przygotujemy pesto – do blendera dodajemy oliwę, bazylię, czosnek, tarty parmezan, szczyptę soli i pieprzu. Całość blendujemy.
Filety z kurczaka zwijamy w papier do pieczenia i smażymy na suchej patelni około 6 minut z każdej strony. Po usmażeniu powinny być delikatne, soczyste i aromatyczne.
Makaron gotujemy w osolonej wodzie, a po ugotowaniu odcedzamy i mieszamy z pesto. Na talerze wykładamy makaron z pesto bazyliowym oraz usmażone w pergaminie mięso.
Smacznego!