Sałatka szopska
Przystawki, przekąski, sosy

Sałatka szopska

Sałatka szopska to bułgarska sałatka składająca się z pomidorów, papryki, czerwonej cebuli, ogórka i fety. Taka sałatka jest lekka, orzeźwiająca i z całą pewnością idealna propozycja na kolację. Przygotowanie tej sałatki nie zajmuje zbyt wiele czasu, więc zrobienie jej jest błyskawiczne.

Moją wersję sałatki wzbogacę czarnymi oliwkami.

Składniki (na 2 porcje)

  • 2 dojrzałe pomidory
  • 1 ogórek zielony
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 zielonej papryki
  • kilka oliwek
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 150g fety
  • 3 łyżki oliwy
  • odrobina oregano

Sałatka szopska – jak przygotować

Przygotowanie tej sałatki to w dużej mierze tylko pokrojone wszystkich składników. Nie muszą być ono drobno pokrojone. Pomidory myjemy i kroimy w dużą kostkę, nie musi być ona równa. Papryki kroimy w paseczki. Czerwoną cebulę kroimy w piórka, a ser feta w kostkę. Ogórka również w duże kawałki.

Wszystkie składniki mieszamy w misce skrapiamy odrobina oliwy i posypujemy oregano.

Sałatka szopska
Sałatka szopska

Smacznego!

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze