Sałatka szopska to bułgarska sałatka składająca się z pomidorów, papryki, czerwonej cebuli, ogórka i fety. Taka sałatka jest lekka, orzeźwiająca i z całą pewnością idealna propozycja na kolację. Przygotowanie tej sałatki nie zajmuje zbyt wiele czasu, więc zrobienie jej jest błyskawiczne.
Moją wersję sałatki wzbogacę czarnymi oliwkami.
Składniki (na 2 porcje)
- 2 dojrzałe pomidory
- 1 ogórek zielony
- 1/2 czerwonej papryki
- 1/2 zielonej papryki
- kilka oliwek
- 1/2 czerwonej cebuli
- 150g fety
- 3 łyżki oliwy
- odrobina oregano
Sałatka szopska – jak przygotować
Przygotowanie tej sałatki to w dużej mierze tylko pokrojone wszystkich składników. Nie muszą być ono drobno pokrojone. Pomidory myjemy i kroimy w dużą kostkę, nie musi być ona równa. Papryki kroimy w paseczki. Czerwoną cebulę kroimy w piórka, a ser feta w kostkę. Ogórka również w duże kawałki.
Obejrzyj nasze filmy:
Wszystkie składniki mieszamy w misce skrapiamy odrobina oliwy i posypujemy oregano.
Smacznego!