
Risotto z kurczakiem i kurkami
Risotto z kurczakiem i kurkami to niezwykle aromatyczna, delikatna i kremowa w smaku potrawa. Przygotowanie risotto wymaga od nas odrobine cierpliwości, bowiem musimy pilnować gotowania się ryżu.
Możecie zastąpić kurki innymi grzybami, jednak skoro jest sezon na kurki to czemu nie skorzystać :)
Składniki
- 200g kurek
- 1 filet z kurczaka
- 100 g ryżu
- 500 ml bulionu warzywnego
- 1 cebula
- tymianek
- 2 łyżki masła
- 30g parmezanu
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
Risotto z kurczakiem i kurkami – przepis
- Kurki dokładnie myjemy. Połowę (mniejsze i ładniejsze) odkładamy na bok. Pozostałem kroimy w kostkę. Pokrojone kurki dodajemy do bulionu warzywnego i zostawiamy do gotowania na małym ogniu. Gotujemy ok. 5-8 minut.
- Cebulę kroimy w małą kosteczkę.
- Kurczaka kroimy w kostkę.
- Na oliwie szklimy cebulę, dodajemy kurczaka i smażymy całość ok. 3 minut.
- Dodajemy na patelnie ryż i smażymy go ok. 2 minut.
- Dodajemy 1/3 buliony razem z pokrojonymi kurkami i na wolnym ogniu gotujemy. Jak ryż wchłonie bulion dodajemy kolejną porcję. Czynność powtarzamy, aż ryż stanie się miękki.
- Zmniejszamy ogień, dodajemy 1 łyżkę masło, parmezan i mieszamy.
- Na chwilę przed zakończeniem gotowania ryżu, na drugiej patelni na łyżce masła przesmażamy czosnek z dodatkiem tymianku. Dodajemy na patelnię zostawione kurki i smażymy ok. 4 minut.
- Na talerze wykładamy risotto, a na wierzchu układamy podsmażone kurki.
Smacznego!