Risotto z kurczakiem i kurkami

Risotto z kurczakiem i kurkami

Risotto z kurczakiem i kurkami to niezwykle aromatyczna, delikatna i kremowa w smaku potrawa. Przygotowanie risotto wymaga od nas odrobine cierpliwości, bowiem musimy pilnować gotowania się ryżu.

Możecie zastąpić kurki innymi grzybami, jednak skoro jest sezon na kurki to czemu nie skorzystać :)

Składniki

  • 200g kurek
  • 1 filet z kurczaka
  • 100 g ryżu
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 1 cebula
  • tymianek
  • 2 łyżki masła
  • 30g parmezanu
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz

Risotto z kurczakiem i kurkami – przepis

  1. Kurki dokładnie myjemy. Połowę (mniejsze i ładniejsze) odkładamy na bok. Pozostałem kroimy w kostkę. Pokrojone kurki dodajemy do bulionu warzywnego i zostawiamy do gotowania na małym ogniu. Gotujemy ok. 5-8 minut.
  2. Cebulę kroimy w małą kosteczkę.
  3. Kurczaka kroimy w kostkę.
  4. Na oliwie szklimy cebulę, dodajemy kurczaka i smażymy całość ok. 3 minut.
  5. Dodajemy na patelnie ryż i smażymy go ok. 2 minut.
  6. Dodajemy 1/3 buliony razem z pokrojonymi kurkami i na wolnym ogniu gotujemy. Jak ryż wchłonie bulion dodajemy kolejną porcję. Czynność powtarzamy, aż ryż stanie się miękki.
  7. Zmniejszamy ogień, dodajemy 1 łyżkę masło, parmezan i mieszamy.
  8. Na chwilę przed zakończeniem gotowania ryżu, na drugiej patelni na łyżce masła przesmażamy czosnek z dodatkiem tymianku. Dodajemy na patelnię zostawione kurki i smażymy ok. 4 minut.
  9. Na talerze wykładamy risotto, a na wierzchu układamy podsmażone kurki.

Risotto z kurczakiem i kurkami

Smacznego!

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.