Kalafior to bardzo uniwersalne warzywo, z którego możemy przygotować wiele dań. Można go jeść na surowo, jednak my polecamy bardziej wykwintne posiłki, które idealnie nadają się na obiad. Kotleciki, zupy kremy, a może gotowany kalafior z masłem i bułką tartą? Przedstawiamy najlepsze przepisy!

Kalafior z masłem i bułką tartą

Kalafior z masłem i bułką tartą może z powodzeniem zastąpić tradycyjną surówkę do obiadu lub stanowić pyszną przekąskę. Smakuje wyśmienicie na ciepło i zimno. Podczas przygotowywania go należy pamiętać, żeby kalafiora włożyć do osolonej wrzącej wody, a nie do zimnej. Gotujemy warzywo pod przykryciem do miękkości. Jeżeli wolimy bardziej chrupiącą wersję tej potrawy, możemy skrócić nieco czas gotowania. Następnie należy roztopić masło na patelni i dodać do niego bułkę tartą, cały czas mieszając ze sobą składniki na małym ogniu aż do momentu, w którym lekko się zarumienią. Proporcje są dowolne, jednak my proponujemy na jedną sztukę kalafiora wykorzystać pół kostki masła i 4 łyżki bułki tartej. Różyczki kalafiora układamy na półmisku i polewamy gorącym masłem z bułką. Możemy dodatkowo doprawić je solą i pieprzem.

Kotleciki z kalafiora

Przepis na kotlety z kalafiora to idealny pomysł na obiad dla wegetarian, ale nie tylko! Odpowiednio przyrządzone danie z pewnością zasmakuje również miłośnikom mięsa. Wbrew pozorom kotlety nie są trudne w przygotowaniu, ale warto dokładnie trzymać się przepisu, by wyszły zwarte i przyrumienione. Będziemy potrzebować 1 ugotowanego kalafiora, 1 bułki, odrobiny mleka, 3 jajek, 1 cebuli ze szczypiorkiem, 3 łyżek bułki tartej, jednego ząbka czosnku, bułki tartej do obtoczenia oraz ulubionych przypraw. W pierwszej kolejności należy bułkę namoczyć w mleku, a jak już stanie się miękka – odcisnąć. Kalafiora gotujemy w osolonej wodzie, studzimy i dzielimy na mniejsze cząstki. Dodajemy jajka, namoczoną bułkę, posiekaną cebulę ze szczypiorkiem, wyciśnięty przez praskę czosnek, bułkę tartą oraz ulubione przyprawy. Później zostaje już tylko formowanie małych kotlecików, które następnie obtaczamy w jajku i bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Najlepiej smakują na ciepło w towarzystwie świeżych warzyw lub młodych ziemniaków.

Obejrzyj nasze filmy:

Zupa krem z kalafiora

Zupa krem to idealne pierwsze danie, które pobudzi nasze kubki smakowe. Jej przygotowanie zajmuje zaledwie 20 minut. Proporcje składników zależą od tego, czy chcemy uzyskać gęstszy czy bardziej płynny krem. W standardowej wersji tego przepisu przyrządzanie dania zaczynamy od wlania litra wody i 250 g śmietany 30% do garnka. Następnie dodajemy Bulion drobiowy WINIARY i gotujemy. Kalafior kroimy na mniejsze części i wrzucamy do wywaru. Powinien on być bardzo miękki, by później dało się go łatwo zblendować. W tym czasie ugotowane i odcedzone ziemniaki (250 g) kroimy na mniejsze części i dodajemy do zupy. Doprowadzamy do wrzenia, zdejmujemy z ognia i miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Zupę można dowolnie przyprawiać do smaku, warto też niekiedy zagęścić ją, dodając więcej ziemniaków. Danie znakomicie smakuje poddawane z chrupiącymi grzankami, skwarkami lub groszkiem ptysiowym.

Materiał partnera. Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za treści materiału.