Risotto to klasyczne danie kuchni włoskiej, warto zatem znać przepis na podstawową jego wersję, bowiem zawsze możemy urozmaicić ją dowolnymi dodatkami – kurczakiem, grzybami, groszkiem czy chociażby owocami morza. Klasyczne risotto jest proste i dość szybkie w wykonaniu.
Oryginalne risotto przygotowuje się z dodatkiem białego wina, możecie jednak jeśli chcecie dodać więcej bulionu. Obowiązkowym jednak dodatkiem do tego włoskiego dania jest masło i parmezan.
Zobacz też przepis na: Risotto z kurczakiem i groszkiem
Obejrzyj nasze filmy:
Klasyczne risotto składniki
- 200g ryżu do risotto
- 500 ml bulionu
- 2 łyżki masła
- 2 szalotki
- sól
- pieprz
- 2 ząbki czosnku
- 100 ml białego wina
- 3 łyżki oliwy
- 30g parmezanu
Zobacz jak przygotować Bulion warzywny
Dodatkowo
- natka pietruszki
Klasyczne risotto przepis
- Na odrobinie oliwy szklimy drobno posiekaną szalotkę.
- Jak szalotka będzie szklista, dodajemy posiekany czosnek i całość smażymy ok. 15 sekund.
- Na patelnię wsypujemy ryż i smażymy ok. 2 minut.
- Dolewamy wino i czekamy, aż ryż je w całości wchłonie.
- Dolewamy odrobinę bulionu. Jak ryż wchłonie bulion dolewamy kolejną porcję. Całość powtarzamy do momentu kiedy ryż przestanie wchłaniać bulion.
- Zmniejszamy płomień, dodajemy masło i starty na tarce parmezan. doprawiamy solą, pieprzem.
Risotto możemy przed podaniem posypać drobno posiekaną natką pietruszki.
Szybki przepis na Risotto z kurczakiem i szparagami
Smacznego!