Klasyczne risotto
Dania z ryżem

Klasyczne risotto

Risotto to klasyczne danie kuchni włoskiej, warto zatem znać przepis na podstawową jego wersję, bowiem zawsze możemy urozmaicić ją dowolnymi dodatkami – kurczakiem, grzybami, groszkiem czy chociażby owocami morza. Klasyczne risotto jest proste i dość szybkie w wykonaniu.

Oryginalne risotto przygotowuje się z dodatkiem białego wina, możecie jednak jeśli chcecie dodać więcej bulionu. Obowiązkowym jednak dodatkiem do tego włoskiego dania jest masło i parmezan.

Zobacz też przepis na: Risotto z kurczakiem i groszkiem

Klasyczne risotto składniki

  • 200g ryżu do risotto
  • 500 ml bulionu
  • 2 łyżki masła
  • 2 szalotki
  • sól
  • pieprz
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 ml białego wina
  • 3 łyżki oliwy
  • 30g parmezanu

Zobacz jak przygotować Bulion warzywny

Dodatkowo

  • natka pietruszki

Klasyczne risotto przepis

  1. Na odrobinie oliwy szklimy drobno posiekaną szalotkę.
  2. Jak szalotka będzie szklista, dodajemy posiekany czosnek i całość smażymy ok. 15 sekund.
  3. Na patelnię wsypujemy ryż i smażymy ok. 2 minut.
  4. Dolewamy wino i czekamy, aż ryż je w całości wchłonie.
  5. Dolewamy odrobinę bulionu. Jak ryż wchłonie bulion dolewamy kolejną porcję. Całość powtarzamy do momentu kiedy ryż przestanie wchłaniać bulion.
  6. Zmniejszamy płomień, dodajemy masło i starty na tarce parmezan. doprawiamy solą, pieprzem.

Risotto możemy przed podaniem posypać drobno posiekaną natką pietruszki.

Szybki przepis na Risotto z kurczakiem i szparagami

Klasyczne risotto
Klasyczne risotto

Smacznego!

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze

Klasyczne risotto

Przepisy na risotto w Internecie krążą jak karuzela. Risotto to jedno z klasycznych dań kuchni włoskiej. Pewnie wiele osób zastanawia się jak zrobić risotto ? Dobrze jest znać przepis na risotto klasyczne, ponieważ jeżeli jesteśmy w stanie wykonać podstawową jego wersję, możemy urozmaicać to danie dowolnymi dodatkami. Risotto klasyczne to klasyczna włoska potrawa, które warto mieć w swoim kulinarnym zanadrzu. Ryż do risotto to ryż, który możemy znaleźć w wielu sklepach. Występuje on w wielu odmianach a najpopularniejsze z nich to arborio, carnaroli, a także vailone nano, baldo i roma. Kolebką ryżu do tej potrawy są północne Włochy.

Risotto przepisy

Przepis na risotto możemy wygooglować w sieci i cieszyć się bardzo pysznym i prostym obiadem. Danie z ryżu to oczywiście potrawa, która jest przygotowana głównie z ryżu. Tradycyjne risotto wywodzi się z Włoch ale teraz ta potrawa jest przygotowywana również z wieloma dodatkami zarówno mięsnymi jak i warzywnymi. Danie to ma oryginalną recepturę i jest to super pomysł na pyszny i ciekawy obiad. Obiad ten jest prosty w przygotowaniu bo kuchnia włoska właśnie z tego słynie. Risotto to danie, które nam smakuje albo nie robi na nas wrażenia. Jednak nie często mamy doczynienie z przejściem obok tego dania obok, szczególnie jeśli miało się możliwość delektować prawdziym risotto.