Klasyczne risotto
Dania z ryżem

Klasyczne risotto

Risotto to klasyczne danie kuchni włoskiej, warto zatem znać przepis na podstawową jego wersję, bowiem zawsze możemy urozmaicić ją dowolnymi dodatkami – kurczakiem, grzybami, groszkiem czy chociażby owocami morza. Klasyczne risotto jest proste i dość szybkie w wykonaniu.

Oryginalne risotto przygotowuje się z dodatkiem białego wina, możecie jednak jeśli chcecie dodać więcej bulionu. Obowiązkowym jednak dodatkiem do tego włoskiego dania jest masło i parmezan.

Zobacz też przepis na: Risotto z kurczakiem i groszkiem

Składniki

  • 200g ryżu do risotto
  • 500 ml bulionu
  • 2 łyżki masła
  • 2 szalotki
  • sól
  • pieprz
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 ml białego wina
  • 3 łyżki oliwy
  • 30g parmezanu

Zobacz jak przygotować Bulion warzywny

Dodatkowo

  • natka pietruszki

Klasyczne risotto – przepis

  1. Na odrobinie oliwy szklimy drobno posiekaną szalotkę.
  2. Jak szalotka będzie szklista, dodajemy posiekany czosnek i całość smażymy ok. 15 sekund.
  3. Na patelnię wsypujemy ryż i smażymy ok. 2 minut.
  4. Dolewamy wino i czekamy, aż ryż je w całości wchłonie.
  5. Dolewamy odrobinę bulionu. Jak ryż wchłonie bulion dolewamy kolejną porcję. Całość powtarzamy do momentu kiedy ryż przestanie wchłaniać bulion.
  6. Zmniejszamy płomień, dodajemy masło i starty na tarce parmezan. doprawiamy solą, pieprzem.

Risotto możemy przed podaniem posypać drobno posiekaną natką pietruszki.

Szybki przepis na Risotto z kurczakiem i szparagami

Klasyczne risotto
Klasyczne risotto

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.