Pieczony łosoś z sałatą rzymską i pomidorkami to idealne połączenie ryby i szybkiej bardzo prostej sałatki. Do sałatki wykorzystamy sałatę rzymską, która nie jest aż tak popularna jak sałata masłowa.
Nasz łosoś będzie przygotowany bardzo klasycznie…
Składniki (2 porcje)
- filet z łososia (ok. 300g)
- 1 sałata rzymska
- pomidorki koktajlowe
- sól
- pieprz
- olej z pestek dyni
- pestki dyni
Pieczony łosoś z sałatą rzymską i pomidorkami – przepis
- Łososia myjemy, osuszamy, soli, pieprzymy i układamy na papierze do pieczenia. Pieczemy go ok. 14 minut w 180 st. C.
- Podczas kiedy łosoś się piecze dokładnie myjemy liście sałaty, układamy na talerzu.
- Pomidorki kroimy w ćwiartki i układamy na liściach sałaty.
- Doprawiamy solą, pieprzem, posypujemy pestkami dyni i skrapiamy olejem z pestek dyni.
Obejrzyj nasze filmy:
Smacznego!