Pieczony łosoś z sałatą rzymską i pomidorkami to idealne połączenie ryby i szybkiej bardzo prostej sałatki. Do sałatki wykorzystamy sałatę rzymską, która nie jest aż tak popularna jak sałata masłowa.

Nasz łosoś będzie przygotowany bardzo klasycznie

Składniki (2 porcje)

  • filet z łososia (ok. 300g)
  • 1 sałata rzymska
  • pomidorki koktajlowe
  • sól
  • pieprz
  • olej z pestek dyni
  • pestki dyni

Pieczony łosoś z sałatą rzymską i pomidorkami – przepis

  1. Łososia myjemy, osuszamy, soli, pieprzymy i układamy na papierze do pieczenia. Pieczemy go ok. 14 minut w 180 st. C.
  2. Podczas kiedy łosoś się piecze dokładnie myjemy liście sałaty, układamy na talerzu.
  3. Pomidorki kroimy w ćwiartki i układamy na liściach sałaty.
  4. Doprawiamy solą, pieprzem, posypujemy pestkami dyni i skrapiamy olejem z pestek dyni.

Pieczony łosoś z sałatą rzymską i pomidorkami

Obejrzyj nasze filmy:

Smacznego!