Upieczenie łososia do trudnych rzeczy nie należy. Jednak, aby nadać mu wyjątkowy smak bardzo ważna jest marynata. Pieczony łosoś z miodowej marynacie jest delikatnie słodki i przypieczony po wierzchu ze względu na karmelizujący się cukier zawarty w miodzie.
Do tak przygotowanego łososia możecie podać dowolne dodatki. Gotowane warzywa, albo słodkiego pieczonego batata.
Składniki
- filet z łososia
- sok z 1/2 cytryny
- 4 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki miodu
Pieczony łosoś z miodowej marynacie – przepis
- Filet z łososia dokładnie myjemy i osuszamy.
- W misce mieszamy sos z cytryny, sos sojowy oraz miód. Przygotowaną marynatą polewamy łososia i zostawiamy na ok. 10 minut.
- Łososia pieczemy ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C.
Smacznego!