Upieczenie łososia do trudnych rzeczy nie należy. Jednak, aby nadać mu wyjątkowy smak bardzo ważna jest marynata. Pieczony łosoś z miodowej marynacie jest delikatnie słodki i przypieczony po wierzchu ze względu na karmelizujący się cukier zawarty w miodzie.

Do tak przygotowanego łososia możecie podać dowolne dodatki. Gotowane warzywa, albo słodkiego pieczonego batata.

Składniki

  • filet z łososia
  • sok z 1/2 cytryny
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki miodu

Pieczony łosoś z miodowej marynacie – przepis

  1. Filet z łososia dokładnie myjemy i osuszamy.
  2. W misce mieszamy sos z cytryny, sos sojowy oraz miód. Przygotowaną marynatą polewamy łososia i zostawiamy na ok. 10 minut.
  3. Łososia pieczemy ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C.

Smacznego!