Łosoś to ryba posiadająca wiele zdrowotnych właściwości. Zawiera w sobie przede wszystkim spore ilości kwasów tłuszczowych omega-3. Specjaliści radzą aby jeść ryby conajmniej 2-3 razy w tygodniu. Tym razem chciałbym Wam polecić i pokazać jak smaczny może być łosoś w słodkiej marynacie.

Łosoś w marynacie to pyszne danie, które zachwyca swoim aromatem i smakiem. Taki łosoś jest idealną propozycją na obiad lub kolację, a jego przygotowanie jest bardzo proste.

Łosoś w słodkiej marynacie to danie, które z pewnością zachwyci każde podniebienie. Jego słodka i pikantna marynata nadaje mu niepowtarzalnego smaku i aromatu, a łosoś sam w sobie jest bardzo zdrowym źródłem białka i kwasów tłuszczowych omega-3. Polecamy spróbować tego przepisu i cieszyć się wyjątkowym smakiem łososia w słodkiej marynacie.

Obejrzyj nasze filmy:

Łosoś będzie pieczony w piekarniku aby uniknąć nadmiaru tłuszczu.

Podamy go z mieszanką warzyw gotowanych w wodzie.

Łosoś w słodkiej marynacie składniki

  • filet ze skórą z łososia
  • 3-4 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 ząbek czosnku

Łosoś w słodkiej marynacie przepis

Zaczynamy od przygotowania marynaty. W misce mieszamy sos sojowy, miód, sok z cytryny i przeciśnięty przez praskę czosnek.

W przygotowanej marynacie marynujemy łososia. Odstawiamy na ok. 20 minut. W tym czasie wszystkie składniki powinny się ze sobą przegryźć i nadać wyjątkowy smak tej potrawie.

Po upływie czasu, wyjmij łososia z lodówki i odcedź go z marynaty. Przykładamy do niego papierową ściereczkę, aby pozbyć się nadmiaru wilgoci. Łososia przekładamy do naczynia do zapiekania.

Łososia pieczemy w temperaturze 180 st. C przez ok. 15-20 minut.

Podawaj łososia na talerzu, posypując go świeżo zmielonym pieprzem i solą do smaku. Można go podać z ulubionymi warzywami lub ryżem.

Łosoś w słodkiej marynacie
Łosoś w słodkiej marynacie

Smacznego!