Łosoś to ryba posiadająca wiele zdrowotnych właściwości. Zawiera w sobie przede wszystkim spore ilości kwasów tłuszczowych omega-3. Specjaliści radzą aby jeść ryby conajmniej 2-3 razy w tygodniu. Tym razem chciałbym Wam polecić i pokazać jak smaczny może być łosoś w słodkiej marynacie.
Łosoś w marynacie to pyszne danie, które zachwyca swoim aromatem i smakiem. Taki łosoś jest idealną propozycją na obiad lub kolację, a jego przygotowanie jest bardzo proste.
Łosoś w słodkiej marynacie to danie, które z pewnością zachwyci każde podniebienie. Jego słodka i pikantna marynata nadaje mu niepowtarzalnego smaku i aromatu, a łosoś sam w sobie jest bardzo zdrowym źródłem białka i kwasów tłuszczowych omega-3. Polecamy spróbować tego przepisu i cieszyć się wyjątkowym smakiem łososia w słodkiej marynacie.
Obejrzyj nasze filmy:
Łosoś będzie pieczony w piekarniku aby uniknąć nadmiaru tłuszczu.
Podamy go z mieszanką warzyw gotowanych w wodzie.
Łosoś w słodkiej marynacie składniki
- filet ze skórą z łososia
- 3-4 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 ząbek czosnku
Łosoś w słodkiej marynacie przepis
Zaczynamy od przygotowania marynaty. W misce mieszamy sos sojowy, miód, sok z cytryny i przeciśnięty przez praskę czosnek.
W przygotowanej marynacie marynujemy łososia. Odstawiamy na ok. 20 minut. W tym czasie wszystkie składniki powinny się ze sobą przegryźć i nadać wyjątkowy smak tej potrawie.
Po upływie czasu, wyjmij łososia z lodówki i odcedź go z marynaty. Przykładamy do niego papierową ściereczkę, aby pozbyć się nadmiaru wilgoci. Łososia przekładamy do naczynia do zapiekania.
Łososia pieczemy w temperaturze 180 st. C przez ok. 15-20 minut.
Podawaj łososia na talerzu, posypując go świeżo zmielonym pieprzem i solą do smaku. Można go podać z ulubionymi warzywami lub ryżem.
Smacznego!