Łosoś w słodkiej marynacie

Łosoś w słodkiej marynacie

Łosoś to ryba posiadająca wiele zdrowotnych właściwości. Zawiera w sobie przede wszystkim spore ilości kwasów tłuszczowych omega-3. Specjaliści radzą aby jeść ryby conajmniej 2-3 razy w tygodniu. Tym razem chciałbym Wam polecić i pokazać jak smaczny może być łosoś w słodkiej marynacie.

Łosoś będzie pieczony w piekarniku aby uniknąć nadmiaru tłuszczu.

Podamy go z mieszanką warzyw gotowanych w wodzie.

Składniki

  • filet ze skórą z łososia
  • 3-4 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 ząbek czosnku

Łosoś w słodkiej marynacie – przepis

  1. Zaczynamy od przygotowania marynaty. W misce mieszamy sos sojowy, miód, sok z cytryny i przeciśnięty przez praskę czosnek.
  2. W przygotowanej marynacie marynujemy łososia. Odstawiamy na ok. 20 minut.
  3. Łososia pieczemy w temperaturze 180 st. C przez ok. 15-20 minut.

Łososia podajemy z warzywami gotowanymi w wodzie.

Smacznego!

Obejrzyj również wideo:

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.