Zdrowe angielskie śniadanie to propozycja na bardzo pożywny posiłek. Warto go przygotować jak budzimy się „głodni jak wilk” albo wiemy, że czeka nas bardzo ciężki i długi dzień.
Taka dawka energii da nam siłę na bardzo długo.
Przeczytaj także: Pomysł na śniadanie – jajecznica, boczek
Obejrzyj nasze filmy:
Nasz wersja śniadania, będzie z dodatkiem lekkiej zdrowej sałatki, aby nie było tak „ciężko”.
Składniki
- 200g fasolki w pomidorach z puszki (kupicie gotową już w sklepach)
- 5-6 plastrów wędzonego boczku
- garść miksu sałata
- 5-6 pomidorków koktajlowych
- oliwa
- sól
- pieprz
- pieczywo tostowe
- 1-2 jajka
Przeczytaj również: Tosty z awokado, jajecznicą i boczkiem
Zdrowe angielskie śniadanie – fasolka – przepis
- W sklepach kupicie już gotową fasolkę. Skorzystajcie z tej możliwości, nie będziecie musi jej namaczać, a smakuje równie dobrze. Fasolkę przekładamy do rondelka i podgrzewamy. Od czasu do czasu warto ją zamieszać, aby nie przypaliła się do dna garnka.
Zdrowe angielskie śniadanie – boczek – przepis
- Plastry boczku wkładamy na patelnię i smażymy z obu stron, aż będą chrupiące i wytopi się z nich nadmiar tłuszczu.
Zdrowe angielskie śniadanie – jajko na twardo – przepis
- Na patelni, na której smażyliśmy boczek wbijamy jajka. Przykrywamy pokrywką i smażymy około 5 minut. Białko powinno być ścięte, a żółtko płynne.
Czy wiesz: Ile gotować jajka
Zdrowe angielskie śniadanie – sałatka – przepis
- Na talerzu układamy miks sałat. Dodajemy pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe.
- Sałatkę doprawiamy solą, pieprzem i skrapiamy oliwą z oliwek.
Wszystkie składniki śniadania układamy na talerzu. Fasolkę, możemy podać w oddzielnej miseczce. Śniadanie podajemy z chrupiącymi tostami.
Warto przeczytać: Śniadanie angielskie – fasolka, boczek i jajko sadzone
Smacznego!