Zdrowe przekąski do pracy - co podjadać zamiast słodyczy?
Dieta,  Przystawki, przekąski, sosy

Zdrowe przekąski do pracy – co podjadać zamiast słodyczy?

Facebook

Wszystko, czemu poświęcamy swój czas i uwagę, wymaga od nas energii. Zdrowe przekąski do pracy dodadzą nam siły, zaspokoją głód oraz chęć sięgania po słodycze. Znając kilka podstawowych przepisów, możemy cieszyć się zdrowym jedzeniem również w dniu wypełnionym obowiązkami po brzegi.

Zdrowe przekąski do pracy – dlaczego warto je przygotować?

Słodycze i tak zwane gotowce to produkty, po które sięgamy najczęściej z powodu braku czasu na przygotowanie czegoś zdrowego. Takie rozwiązanie, mimo że natychmiastowo zaspokaja głód, nie jest wystarczające. Energia, którą odczuwamy po spożyciu słodyczy, bardzo szybko spada, przez co mamy chęć sięgnięcia po kolejną przekąskę. Okazuje się jednak, że bazując na zdrowych i tanich produktach, możemy bardzo szybko przygotować fit jedzenie do pracy, którego z pewnością pozazdroszczą nam współpracownicy.

Owoce i warzywa jako przekąski do pracy

Są takie dni, kiedy lista obowiązków wydaje się być nieskończona. Wówczas, przygotowanie zdrowego posiłku na dzień kolejny graniczy z cudem. Jest jednak rozwiązanie, które sprawia, że wcale nie musimy rezygnować ze zdrowego odżywiania. Tym rozwiązaniem są owoce i warzywa, które możemy złapać w biegu i przekąsić, gdy tylko najdzie nas taka ochota. Bardzo dobrze sprawdzają się tutaj banany, jabłka, owoce sezonowe, pokrojona papryka, czy pomidorki koktajlowe. Dysponując większą ilością czasu, można pokusić się o przygotowanie sałatki owocowej lub warzywnej.

Przekąski do pracy – przepisy

Aby fit posiłki do pracy stały się stałym elementem naszej codzienności, warto opracować bazę ulubionych produktów, z których możemy szybko przygotować coś pysznego. Takie produkty to oczywiście owoce, płatki owsiane, kasze, masło orzechowe, ulubione słodziki itp. Sporządzona wcześniej baza to prawdziwe koło ratunkowe, w sytuacjach, w których nie mamy pomysłu na jedzenie do pracy.

Domowe musli

Okazuje się, że szybkie i zdrowe jedzenie do pracy może być całkiem sycące. Takim posiłkiem jest na przykład domowe musli, które można zrobić w wolnym czasie i przechowywać nawet przez kilka dni. Wystarczy przygotować płatki owsiane i ulubione bakalie, dodać do nich miód lub syrop klonowy i połączyć składniki. Następnie, należy wyłożyć masę na blaszkę z papierem do pieczenia i upiec na złoty kolor. Tak powstałe musli po wystudzeniu można przełożyć do dużego pojemnika, a dowolną ilość zabrać do pracy, gdzie po dodaniu jogurtu i ulubionych owoców możemy cieszyć się zdrową i słodką przekąską.

Kulki mocy

Przekąski w pracy najlepiej sprawdzają się w takiej formie, w której możemy co jakiś czas po nie sięgać. W takimi wydaniu sprawdzą się kule mocy. Do ich przygotowania potrzebne będą te same składniki, co w przypadku musli. Płatki owsiane, bakalie i miód łączymy tak, aby powstała lepka i gęsta masa. Następnie formujemy niewielkie kuleczki i obtaczamy je w sypkim kakao lub wiórkach kokosowych. Przygotowane kulki odstawiamy do lodówki i tak przechowujemy.

Mini kanapeczki, czyli wytrawne przekąski do pracy

Aby przygotować mini kanapeczki, należy zaopatrzyć się w placki do tortilli i ulubione dodatki w postaci warzyw, wędlin i sosów. Każdy placek smarujemy sosem, bądź serkiem topionym i układamy równo dodatki. Całość zwijamy w rulon, kroimy na małe kawałki i układamy równo w pudełku przeznaczonym na jedzenie do pracy. Mini kanapeczki najlepiej smakują z dużą ilością sosu, dlatego można go zabrać ze sobą w małym słoiczku i cieszyć się w pracy przekąską niczym z wykwintnego bankietu.

Smoothie

Zdrowe przekąski do pracy mogą występować również w wersji do picia. W tym celu, z pomocą blendera możemy przygotować pyszne smoothie. Potrzebne będą ulubione owoce, szpinak, jarmuż, mleko lub mleko roślinne. Przygotowane składniki należy zblendować. Proporcje składników powinny być indywidualne, w zależności od pożądanej konsystencji. Smoothie można przelać do słoika lub też szklanej butelki i wypić w ciągu dnia. Warto jednak pamiętać, by przechowywać je w chłodnym miejscu jeśli w pracy panują wysokie temperatury.

Artykuł powstał we współpracy z https://arkanasmaku.pl
Facebook

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.