Kurczak w sosie słodko- kwaśnym to danie na obiad, które przygotujecie dosłownie w 15 minut. Można zatem powiedzieć, że jest to posiłek dla osób zapracowanych, albo tych którzy nie lubią gotować, albo co gorsza nie umieją :) Wykorzystamy w tym przepisie kilka patentów, które sprawią, że wystarczy nam 15 minut, czyli praktycznie tyle czasu ile potrzeba na ugotowanie ryżu.
Oczywiście wybierzcie do dania ryż, który lubicie najbardziej. Ja wykorzystam ryż basmati, smakuje mi najlepiej i czas jego gotowania to ok. 12 minut. Czasem do przygotowania potraw wykorzystujemy rzeczy, które są już gotowe, które pozwolą nam zaoszczędzić trochę czasu. U mnie w pracy są dni, kiedy brak mi czasu na zrobienie kawy, a tym bardziej na przygotowanie obiadu. Kurczak w sosie słodko- kwaśny podany z ryżem to jest to danie, które mogę wtedy przygotować.
Składniki
- słoik sosu słodko- kwaśnego
- 100g ryżu
- 200g filety z kurczaka
- 4 łyżki oleju
- sól
- pieprz
- dodatkowo: szczypiorek
Ja korzystam z sypkiego ryżu, bo wiem, że w ten sposób podczas gotowania zachowa wszystkie swoje właściwości i będzie ugotowany w punkt. Jeśli chodzi o gotowy sos słodko- kwaśny to możecie go również przygotować w domu. Jednak tym razem to jest obiad w 15 minut, więc nie mamy na to czasu. Kupcie dowolny słoiczek takiego sosu, oczywiście im niej „ulepszaczy” w składzie tym lepiej.
Obejrzyj nasze filmy:
Kurczak w sosie słodko- kwaśnym – przepis
Pierwszą czynnością jaką robimy jest włączenie wody w czajniku. Ugotowaną wodę przelewamy do rondelka i wsypujemy ryż i łyżeczkę soli. Gotujemy ryż przez ok. 11-12 minut. Powinien być al dente. W czasie kiedy gotujemy ryż, kroimy kurczaka w kostkę i przesmażamy go w rondelku z odrobiną oleju. Doprawiamy oczywiście solą i pieprzem. Jak kurczak będzie już podsmażony dodajemy sos.
Zmniejszamy ogień i całość gotujemy jeszcze przez około 5 minut na wolnym ogniu.
Na talerze wykładamy ryż, pośrodku przygotowany sos z kurczakiem i całość dekorujemy drobno posiekanym szczypiorkiem.
Smacznego!