
Pstrąg łososiowy i pieczone ziemniaczki
Pstrąg łososiowy i pieczone ziemniaczki to chyba jedno z najprostszych dań rybnych do przygotowania :) Wykorzystamy tutaj do jego przygotowania zarówno tradycyjny sposób jaki i trochę nowoczesnej technologii, a mianowicie multicooker.
Zacznijmy jednak od tego, że pstrąg łososiowy to ryba z rodziny łososiowatych, swoją nazwę zawdzięcza kolorowi wstęgi wzdłuż linii bocznej. Ryba ta dostępna jest przez cały rok. Hodowany jest on w wielu krajach na świecie i staje się coraz bardziej popularny.
Składniki:
- 1 płat pstrąga łososiowego
- 7 ziemniaków
- mąka
- słodka papryka
- zioła prowansalskie
- pieprz ziołowy
- przyprawa do ziemniaków
- olej
- oliwa
Pieczone ziemniaczki – przepis:
- Ziemniaki obieramy, kroimy w średniej grubości plasterki.
- Do misy multicookera wlewamy odrobinę oliwy, wrzucamy pokrojone ziemniaki i doprawiamy całość przyprawami (słodką papryką, przyprawą do ziemniaków, ziołami prowansalskimi, pieprzem ziołowym). Włączamy program FRY (15 minut) i podsmażamy ziemniaki od czasu do czasu je mieszając.
- Po zakończeniu programu, włączamy program BAKE (20 minut, 180 st. C), zamykamy pokrywę i pieczemy ziemniaczki.
Pstrąg łososiowy – przepis
- Pstrąga myjemy i kroimy w mniejsze kawałki.
- Obtaczamy w mące (nadmiar strzepujemy).
- Smażymy na rozgrzanej, niewielkiej ilości oleju, po ok. 5-6 minut z każdej strony (zaczynamy smażenie od strony bez skóry).
Smacznego!
0 komentarzy